20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λαμπρή η Γιορτή της Βεντέμας στη SantoWines

Αφιερωμένη στη δύναμη της συλλογικότητας

Share

Συμπίπτοντας με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η φετινή Γιορτή της Βεντέμας, που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη του τρύγου στη Σαντορίνη, ήταν μια λαμπρή γιορτή αντάξια της ιστορίας και του έργου της SantoWines.

Περισσότερα από 2000 άτομα παραβρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 29/7 στο Οινοποιείο της SantoWines στον Πύργο όπου πραγματοποιήθηκε η γιορτή, στο επίκεντρο της οποίας είναι πάντα οι ντόπιοι αμπελουργοί και γεωργοί που κρατούν αναλλοίωτο το όραμα της Ένωσης από το 1947. Το “παρών” στη γιορτή έδωσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης, οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος και κ.Βρούτσης, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και σημαντικοί φορείς του νησιού.

“Με την παρουσία μας εδώ σήμερα, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες του χώρου και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, θα σταθούμε με κάθε τρόπο αρωγοί στην αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της Σαντορίνης μας” τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΦΚ έως το τέλος του έτους.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΘΠ κος Μάρκος Καφούρος

Στη δύναμη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της αυτοευθύνης που βρίσκεται πίσω την επιτυχία της Santo αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Μάρκος Καφούρος. “Σε πείσμα της ελληνικής πραγματικότητας, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κατατάσσεται στους πλέον επιτυχημένους Συνεταιρισμούς της Ευρώπης σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης” υιοθετώντας ένα μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που διασφαλίζει αειφορία σε βάθος χρόνου, σταθερή ανάπτυξη και προσέλκυση νέων ανθρώπων να συνεχίσουν τη μακρά αγροτική παράδοση του νησιού. Το “όλοι μαζί” έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση της Santo του 1947 και παραμένει η κινητήρια δύναμη που ανοίγει δρόμους και υπερβαίνει κάθε εμπόδιο.

Η φετινή Γιορτή της Βεντέμας επεφύλαξε ένα πλούσιο πρόγραμμα με την αναπαράσταση του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών, παραδοσιακή μουσική από ντόπια συγκροτήματα και χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρωτηρίου. Τιμητικές βραβεύσεις δόθηκαν σε πέντε από τους παλαιότερους εργαζομένους της Santo, ο καθένας εκ των οποίων με τις υπηρεσίες του συνέβαλε στην εξέλιξη της Ένωσης σε περιόδους προκλήσεων και δυσκολιών.

Τέλος, ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ένα πρωτότυπο δρώμενο που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Μυτιληναίος και Μαντώ Στουρνάρα. Με ζωντανή αφήγηση, με καντάδες σε Σαντορινιά διάλεκτο και πλούσιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό παρουσιάστηκε η ιστορία της Σαντορίνης, της Santo και των ανθρώπων της, τα τελευταία 70 χρόνια.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη