Ο Γ. Λεονταρίτης νέος πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων

Τη “σκυτάλη” της προεδρίας της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων παρέλαβε επίσημα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης από τον απελθόντα πρόεδρο και νυν περιφερειακό σύμβουλο, Τζώρτζη Μακρυωνίτη, με τον πρώτο να δηλώνει με σαφήνεια την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, προς όφελος τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για την πρώτη γενική συνέλευση της νέας τετραετούς θητείας, κατά την οποία συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ παρουσία αιρετών κι από άλλα νησιά των Κυκλάδων. Πλην του προέδρου του κ. Λεονταρίτη, αποφασίσθηκε στη θέση της αντιπροεδρίας να συνεχίσει ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος ενώ ανάμεσα στα μέλη βρίσκεται και ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενημέρωση για την Εταιρεία, τις δράσεις της, αλλά και συνολικά το έργο της, με τον κ. Μακρυωνίτη να προβαίνει σε σχετικό απολογισμό πεπραγμένων αναφορικά με τη δική του θητεία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη ο κ. Λεονταρίτης, σκοπός είναι η “απορρόφηση” όσο το δυνατόν περισσότερων σε αριθμό επενδυτικών προγραμμάτων, προκειμένου να αποκομίσουν όφελος οι Δήμοι και κυρίως οι μικροί Δήμοι, αλλά και ο κλάδος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο οποίος μπορεί με τη σειρά του – αν ενισχυθεί – να ανοίξει τον δρόμο και για θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται πως η παρούσα σύνθεση του ΔΣ έχει ισχύ για τέσσερα χρόνια.

Γ. Λεονταρίτης: Ευκαιρίες ανάπτυξης παράλληλα με ΕΣΠΑ
Στις δηλώσεις που προέβη ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων αναφορικά με την ανάληψη νέων καθηκόντων, τόνισε μεταξύ άλλων πως “Η Αναπτυξιακή έχει κάνει αρκετά πράγματα και για τους Δήμους” παρόλα αυτά όπως σημείωσε μεγάλο ζητούμενο είναι η στελέχωσή της, ώστε να μπορεί να αποδώσει στον μέγιστο δυνατό αλλά κι επιθυμητό βαθμό. “Αν στελεχωθεί με κατάλληλο προσωπικό μπορεί να προωθήσει και τις μελέτες για μικρούς Δήμους αλλά και βασικά επενδυτικά προγράμματα για τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος μου αυτός είναι” συνέχισε ο κ. Λεονταρίτης καθιστώντας σαφές πως, πεποίθησή του αποτελεί πως, “Με αυτήν την εταιρεία μπορούμε να δώσουμε εφόδια στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο στις Κυκλάδες και να υπάρξει δυνατότητα ανάπτυξης και θέσεων εργασίας”.

Διευκρίνισε δε, πως όποιες δυνατότητες κι ευκαιρίες προκύψουν από τη δραστηριότητα της Εταιρείας, “μπορούν να τρέξουν παράλληλα με τα περιφερειακά προγράμματα όπως άλλωστε και με το νέο ΕΣΠΑ”. Υποστήριξε κατηγορηματικά μάλιστα, πως, “αναπτύσσοντας καινοτόμες ιδέες και αξιοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και στα δύο πεδία, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα”.

“Θα πρέπει να αναζητήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα” συμπλήρωσε ακολούθως, λέγοντας επιπλέον πως, είναι αναγκαίο για να υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες “να πάμε στην πηγή και να ψάξουμε”. Όπως υποστήριξε, “δεν αρκεί να είμαστε επαναπαυμένοι” καθώς “υπάρχουν πολλά προγράμματα στην ΕΕ που μπορούν να ενισχύσουν ενέργειες και πράξεις και να δώσουν λύσεις παράλληλα με το ΕΣΠΑ”.

Όφελος σε επίπεδο μελετών για τους Δήμους
Όσον αφορά σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, ο κ. Λεονταρίτης υποστήριξε κατηγορηματικά πως, οι Δήμοι και κυρίως οι “ασθενέστεροι” που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας έλλειψης τεχνικών υπηρεσιών και κατάλληλου προσωπικού, δύνανται να ωφεληθούν από τη συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων. “Κατά κύριο λόγο οι Δήμοι μπορούν να ωφεληθούν σε επίπεδο μελετών” δήλωσε παρακάτω, επεξηγώντας τη θέση του και λέγοντας συγκεκριμένα πως, “Δηλαδή, μπορεί να πραγματοποιηθεί μία μελέτη και να ωριμάσει ένα έργο για να είναι έτοιμο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ και κατ΄ επέκταση οι Δήμοι να αναζητήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία”. Έμμεσα μάλιστα, ο ίδιος κατέστησε σαφές, ότι προϋπόθεση ενός καλού αποτελέσματος αποτελεί και η ενεργοποίηση των Δήμων.

“Υπηρετεί την πρόοδο γενικώς”
Βάσει της πολυετούς εμπειρίας του στο ΔΣ της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων αλλά και λόγω της αντιπροεδρίας, θέση την οποία συνεχίζει να έχει στην τρέχουσα θητεία τΣ, ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος προέβη σε σχετική δήλωση. “Η Αναπτυξιακή Εταιρεία νομίζω ότι έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της κι έχει βοηθήσει τους Δήμους αλλά και αυτό που καλούμε ανάπτυξη γενικώς, καθώς διαχειρίζεται προγράμματα ευρωπαϊκά” ανέφερε, προσθέτοντας ακόμη πως, “Ασφαλώς κι εκείνη έχει πληγεί από την γενικότερη κατάσταση” ωστόσο, σε επίπεδο στόχων, οι προσπάθειες παραμένουν αμείωτες. “Γνωρίζουμε ότι πολλοί Δήμοι έχουν υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες και μέσω της συνεργασίας τους με την Αναπτυξιακή, δηλαδή μέσω της ανάθεσης ωρίμανσης μελετών, υπάρχει αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες. Η παρουσία της είναι πολύ σημαντική τουλάχιστον για εκείνους τους Δήμους που είναι υποστελεχωμένοι” επανέλαβε, καταλήγοντας στην αναφορά του, ο δήμαρχος Θήρας.

Πηγή: www.koinignomi.gr

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη