Με σεβασμό στην αρχή της νησιωτικότητας ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Αναβαθμίζονται τα ειρηνοδικεία, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Νάξου και Σύρου όπως και το Εφετείο Αιγαίου στην Ερμούπολη

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/1, με θέμα την αναμόρφωση του εθνικού δικαστικού χάρτη, στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι φορείς της νησιωτικής Ελλάδας.

Το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας προβλέπει ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας, από την οποία τα νησιωτικά ειρηνοδικεία θα
αναβαθμιστούν σε περιφερειακές έδρες του αρμόδιου πρωτοδικείου, αυξάνοντας την ύλη τους. Λόγω νησιωτικότητας διατηρούνται επίσης τα υφιστάμενα Πρωτοδικεία των Κυκλάδων σε Σύρο και Νάξο, καθώς και το Εφετείο Αιγαίου με έδρα την Ερμούπολη.

Στη σύσκεψη έδωσε το “παρών” και ο βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος, ο οποίος κάνει λόγο για έμπρακτη επιβεβαίωση της δέσμευσης του Υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, για καμία κατάργηση ή συγχώνευση δικαστικών δομών στις Κυκλάδες. “Είναι αξιοσημείωτο ότι η έννοια της νησιωτικότητας λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη, στον σχεδιασμό κάθε νομοσχεδίου που κατατίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή των Ελλήνων”, σχολιάζει ο κος Καφούρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος μετά το τέλος της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δήλωσε: “Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι ο σεβασμός της νησιωτικότητας δεν είναι μία θεωρητική και ανεφάρμοστη ρήτρα του Συντάγματος, αλλά ο αγώνας για την καθημερινή βελτίωση της ζωής των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν σε περιοχές με ιδιαιτερότητες, όπως οι Κυκλάδες. Το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την επιλογή όχι μόνο να μην καταργήσει, αλλά αντίθετα να αναβαθμίσει τις δικαστικές δομές των Κυκλάδων είναι η απόδειξη του έμπρακτου σεβασμού της Κυβέρνησης προς την αρχή της νησιωτικότητας”.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη