Σε ύφεση της τάξης του 15,2% εισήλθε το β’ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, “αντανακλώντας” τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ και είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της κατανάλωσης, των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων. Κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας θεωρείται το γ’ τρίμηνο, καθώς σε αυτό θα υπάρχουν και τα στοιχεία από την τουριστική κίνηση.
Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2% το β’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, ενώ σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2020 η πτώση ανήλθε σε 14%.
Σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν τα εξής στα μεγέθη που συνθέτουν το ΑΕΠ:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 10,1% σε σχέση (η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 11,6%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 3,2%).
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,3%.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 32,1% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 49,4%).
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 17,2% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 25,7%).
Ενώ, οι τριμηνιαίες μεταβολές έχουν ως εξής:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 9,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 11,3%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης- λόγω και των μέτρων που ελήφθησαν- αυξήθηκε 1,5%).
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 2%.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 32,1% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 48,3%).
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 16,7% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 24,8%).
Ο μέσος όρος μείωσης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη είναι 15% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14,1%. Υψηλότερη ύφεση σε σχέση με την Ελλάδα, κατέγραψαν Ισπανία (22,1%), Γαλλία (19%), Ιταλία (17,3%) και Πορτογαλία (16,3%).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το γ’ τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).
Σημειώνεται, τέλος, ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 15,3% το β’ τρίμηνο 2020 σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ