Μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση της φάβας Σαντορίνης

Φάβα Σαντορίνης, Φωτογραφία: Ζωή Χατζηγιαννάκη

Μεγάλες ποσότητες φάβας παραμένουν αδιάθετες στη Σαντορίνη τόσο στις αποθήκες της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων όσο και στις αποθήκες των ίδιων των παραγωγών.

Η υψηλή τιμή πώλησης καθιστά αδύνατη την απορρόφησή της από την αγορά καθώς η πλειονότητα (και στη Σαντορίνη), τόσο των επιχειρήσεων εστίασης όσο και των καταναλωτών, φαίνεται να προτιμά φάβες άλλης προέλευσης που πωλούνται σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Αναμφισβήτητα η φάβα Σαντορίνης (Lathyrus clymenym) είναι μοναδική στο είδος της και έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα τόσο στη γεύση όσο και στη διατροφική αξία και υγιεινή.

Η πραγματικότητα όμως είναι οδεινηρή και καταδεικνύει ότι δεν έχει πεισθεί ο καταναλωτής (είτε επαγγελματίας, είτε ιδιώτης) ότι αξίζει να πληρώσει περισσότερο για ένα σαφώς καλύτερο προϊόν. Καταδεικνύει επίσης ότι δεν έχουν επαρκώς εντοπισθεί (ούτε βέβαια δημιουργηθεί) τα τμήματα αυτά της αγοράς -είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό- που θα ήταν πρόθυμα να πληρώσουν την υψηλότερη αυτή τιμή.

Το “ατλαντίς”, στις 31/7/2012, πραγματοποίησε έρευνα αγοράς για τις τιμές πώλησης της τυποποιημένης φάβας Σαντορίνης, στον τελικό καταναλωτή, στη Σαντορίνη. Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκε τρία supermarket (Carrefur-Μαρκέτα Αρβανίτης στη Μεσσαριά, Δεναξάς στον Καρτεράδο, Καρουάνος στην ευθεία Φηρών-Πύργου) και το Εκθετήριο της Ένωσης Συνταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στον Πύργο.

Στο supermarket Καρουάνος στην ευθεία Φηρών-Πύργου δεν υπήρχε φάβα Σαντορίνης προς πώληση τη συγκεκριμένη στιγμή της επίσκεψης.

Στα υπόλοιπα σημεία οι τιμές ήταν οι ακόλουθες:

Carrefur-Μαρκέτα Αρβανίτης στη Μεσσαριά
Φάβα Santo (400 γρ.): 4.95 ευρώ
Φάβα Αγροκτήματος Γιάννη Νομικού (500 γρ.):  5.10 ευρώ
Φάβα Κτήματος Μηνά Ι. Νομικού (500 γρ.): 5.45 ευρώ

Δεναξάς στον Καρτεράδο
Φάβα Αγροκτήματος Γιάννη Νομικού (500 γρ.): 5.45 ευρώ
Φάβα Κτήματος Μηνά Ι. Νομικού (500 γρ.): 6.00 ευρώ

Εκθετήριο της Ένωσης Συνeταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στον Πύργο
Φάβα Santo (400 γρ.): 5 Ευρώ

Οι παραπάνω τιμές είναι σημαντικά μειωμένες συγκριτικά με το παρελθόν αλλά εξακολουθούν να είναι κατά πολύ ακριβότερες από τις φάβες άλλης προέλευσης που κυκλοφορούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]



Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη