22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ σε σχέση με τον αμπελοοινικό τομέα

Share

Πηγή: www.agrotypos.gr

Πέντε θέματα έθιξε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χ. Μάρκου στον Επίτροπο Γεωργίας D. Ciolos στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ σε σχέση με τον αμπελοοινικό τομέα. Το πρώτο θέμα αφορούσε την αναγκαιότητα διατήρησης της εξειδικευμένης ΚΟΑ οίνου στο πλαίσιο της Ενιαίας ΚΟΑ, το δεύτερο στην επιβεβλημένη ανατροπή της απόφασης του Συμβουλίου των Υπουργών για την απελευθέρωση των δικαιωμάτων φύτευσης με δεδομένη την ευθυγράμμιση των οινοπαραγωγών μελών της ΕΕ.
Το τρίτο αφορούσε την χρηματοδότηση των αποστάξεων κρίσης από κοινοτικούς πόρους, το τέταρτο την αναγνώριση της αμπελοκαλλιέργειας ως καλλιέργειας οικολογικής εστίασης και το πέμπτο την επέκταση των προγραμμάτων προβολής προώθησης οίνων και στην εσωτερική αγορά (δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ΚΕΟΣΟΕ «ο Επίτροπος Γεωργίας απαντώντας ανέφερε ότι για την διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας κάτι τέτοιο διαφαίνεται ότι θα επιτευχθεί (σχόλιο δικό μας) και με τον τρόπο αυτό θα διατηρηθεί η εξειδικευμένη ΚΟΑ Οίνου, δεν απάντησε στο τρίτο θέμα περί αποστάξεων, στο τέταρτο θέμα θεώρησε εύκολη την ένταξη των μονίμων καλλιεργειών όπως της ελιάς και του αμπελιού στο «πρασίνισμα» δεδομένου του ότι διαθέτουν περιμετρικά επιφάνεια που δεν καλλιεργείται και τέλος ανέφερε ότι είναι υπό συζήτηση η επέκταση των προγραμμάτων προβολής προώθησης στην εσωτερική αγορά.
Να τονισθεί ότι η συντονισμένη προσπάθεια των επαγγελματικών εκπροσώπων των συνεταιρισμών σε κάθε κράτος μέλος και η ευθυγράμμιση με την Copa Cogeca, έχουν δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο και διαφαίνεται ότι οι βασικές πολιτικές επιδιώξεις θα έχουν ευνοϊκή έκβαση για το σύνολο των ευρωπαίων παραγωγών όπως και των Ελλήνων».


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη