20.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μια πρωτοποριακή και διαδραστική εξερεύνηση της Γυάρου

Share

Την ευκαιρία να συμμετέχουν διαδικτυακά μέσω Facebook σε μια πρωτοποριακή και διαδραστική εξερεύνηση της Γυάρου είχαν οι κάτοικοι της Σύρου και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου. Η ομάδα του ΚΥΚΛΑΔΕΣ Life, βρέθηκε για μία ολόκληρη μέρα στον πρώην τόπο εξορίας και μοιράστηκε σε απευθείας σύνδεση με το κοινό τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Από τα άδυτα των φυλακών της εξορίας που καταρρέουν μέχρι την κορυφή της Γυάρου και από τον βυθό της μέχρι τους πρώην οικισμούς της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά του νησιού και να συνομιλήσουν απευθείας με τους ανθρώπους του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Μαζί μοιράστηκαν το όραμα του προγράμματος, με συντονιστή το WWF Ελλάς, για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Γυάρο, από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Μερικές από τις εμπειρίες και τη γνώση για τη Γυάρο που μοιράστηκαν εκείνη την ημέρα οι συνεργάτες του WWF Ελλάς, Χρήστος Παπαδάς και Ελίνα Σαμαρά είναι:

Οι φυλακές της εξορίας
Σε μία μοναδική περιήγηση στα άδυτα των φυλακών της εξορίας, η Ελίνα Σαμαρά, έδειξε στους συμμετέχοντες κρυφές πτυχές του επιβλητικού κτιρίου, ενώ έστειλε το δικό της μήνυμα ως προς τις φθορές που έχει υποστεί το κτίριο και την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μας μνήμη. Δείτε παρακάτω video μέσα από τις φυλακές.

Ο δρόμος προς την κορυφή
Στον δρόμο για την κορυφή της Γυάρου, ο Χρήστος Παπαδάς, αποκάλυψε τα μυστικά του χερσαίου περιβάλλοντος του νησιού, όπως για παράδειγμα το μαύρο φίδι της Γυάρου, είδος ιταλικής προέλευσης που εντός Ελλάδας ζει μόνο στο συγκεκριμένο νησί. Επίσης, περπατώντας προς την κορυφή, οι συμμετέχοντες στο διαδραστικό event είδαν από πρώτο χέρι τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς της Γυάρου, η οποία είχε μόνιμους κατοίκους μέχρι και λίγο πριν το 1947, οπότε και έγινε ξανά τόπος εξορίας. Από την κορυφή του νησιού μάλιστα, μίλησε για το πρώτο στην Ελλάδα θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής που ιδρύθηκε πρόσφατα στην περιοχή. Δείτε παρακάτω το σχετικό video.

Το σπίτι των μύχων
mihosΟι συμμετέχοντες στο event όμως δεν βρέθηκαν διαδικτυακά μόνο στο χερσαίο περιβάλλον και τις φυλακές της Γυάρου. Ένας περίπλους του νησιού με πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το μοναδικό του φυσικό περιβάλλον τους περίμενε. Η Ελίνα Σαμαρά, σε μία από τις στάσεις, εξήγησε γιατί η Γυάρος φιλοξενεί τη σημαντικότερη ίσως αποικία στην Ελλάδα, ενός παγκοσμίως απειλούμενου θαλασσοπουλιού, του μύχου. Παράλληλα, μίλησε για τον μοναδικό βυθό της Γυάρου, ο οποίος καλύπτεται κατά 50% από τραγάνα και λιβάδια ποσειδωνίας, δύο πολύ σημαντικά οικοσυστήματα για όλη τη Μεσόγειο, καθώς διατηρούν την υγεία των θαλασσών και αποτελούν εκκολαπτήρια ψαριών.

Ένα υποβρύχιο καταφύγιο για ήπια τουριστική ανάπτυξη
Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσω διαδικτύου να δουν «ζωντανά» μια ακόμη βουτιά για τη δημιουργία υποβρύχιων μονοπατιών. Η Γυάρος, απομονωμένη και ανεμοδαρμένη, κρύβει πολλά μυστικά κάτω από τα ταραγμένα, πολλές φορές απροσπέλαστα νερά της. gyaros_tour2Στόχος του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE είναι η διατήρηση του φυσικού της πλούτου και η ανάδειξή του μέσω μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό, ο Χρήστος και η Ελίνα δουλεύουν για τη δημιουργία Υποβρύχιων Μονοπατιών, τα οποία είναι εργαλεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιωματικής εμπειρίας της θάλασσας. Ταυτόχρονα είναι και τουριστικά προϊόντα για την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού, στα σχέδια της μελλοντικής Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά άλλωστε είπε στην κάμερα ο Χρήστος Παπαδάς, λίγο πριν τη βουτιά: «Λέμε ότι στη Γυάρο δεν θέλουμε να βάλουμε τη φύση σε ένα κλουβί αλλά να φέρουμε τον άνθρωπο σε επαφή μαζί της. Για αυτό δημιουργούμε ένα υποβρύχιο μουσείο ουσιαστικά». Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Χρήστος και η Ελίνα μιλούν για τα καταδυτικά μονοπάτια λίγο πριν βουτήξουν.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη