Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*
Είναι γνωστό πως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δεχόμαστε συμβουλές προφύλαξης από την ηλιακή ακτινοβολία. Και βέβαια αυτό είναι ορθό, καθώς ε την γνωστή μας τρύπα του όζοντος, η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει πλέον στη γη, είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα όπως ο καρκίνος του δέρματος. Είναι επομένως επιθυμητή η πλήρης αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας; Η απάντηση είναι σαφώς όχι και ας δούμε το γιατί.
Η βιταμίνη D χρειάζεται την έκθεση μας στον ήλιο για να παραχθεί και είναι απολύτως απαραίτητη στον οργανισμό μας. Βοηθά στην παρασκευή των οστών μας, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, μειώνει τις φλεγμονές και προστατεύει από διάφορες νόσους. Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή φαρμάκων που περιέχουν βιταμίνη D είναι μια λύση, όμως η φυσική παραγωγή με την έκθεση στον ήλιο είναι αναντικατάστατη. Τα φυσιολογικά όρια της βιταμίνης D διαφέρουν ελαφρά από χώρα σε χώρα και είναι επίσης διαφορετικά για διάφορες ειδικότητες. Επίσης οι στατιστικές έλλειψής της είναι ποικίλες. Τα όρια αυτά παίζουν συνήθως από 40 έως 75 ng/ml και με βάση αυτά πολλοί πληθυσμοί εμφανίζουν έλλειψή της. Στις ΗΠΑ κάποιοι υπολογίζουν πως έως και το 70% των παιδιών παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης D.
Η έκθεση στον ήλιο έχει επίσης βρεθεί επωφελής και σε παθήσεις, όπως η φυματίωση παλαιότερα, ενώ ωφελεί σε διάφορες άλλες μορφές κακοηθειών ή και στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
[adning id="140783"]Πώς μπορούμε λοιπόν να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ οφέλους και ζημίας; Υπολογίζεται πως η έκθεση στον ήλιο 2 έως 4 φορές την εβδομάδα για 15-30 λεπτά, είναι επωφελής. Εννοείται πως οι χρόνοι αυτοί αυξάνονται με τη χρήση κατάλληλων αντηλιακών.
Συνεπώς είναι καλό να ακολουθούμε βασικές συμβουλές για την έκθεσή μας στον ήλιο, για να αποφεύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα, ακόμη και το σύνηθες ξεφλούδισμα του δέρματος). Ξεκινάμε τη σταδιακή έκθεση στον ήλιο από την άνοιξη, ώστε το καλοκαίρι να είναι το δέρμα μας περισσότερο έτοιμο προς την ηλιακή ακτινοβολία, εκθέτουμε στον ήλιο μεγάλα μέρη του σώματος (όχι μόνο χέρια και πρόσωπο), καταναλώνουμε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια πλούσια σε λιπαρά, κατά προτίμηση μικρού μεγέθους.
Συνοψίζοντας λοιπόν, πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στην αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας, διότι έχει και πολύ σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών και μην κάνετε περισσότερα από όσα σας ζητούνται.
* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης
[adning id="140783"]