“Μουσική για όλους” στη Σαντορίνη

Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

To πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και το οργανώνει ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με τη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζεται και για το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα ταξιδέψει σε έξι νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Σαντορίνη.

Στη Σαντορίνη, η συγγραφέας – μουσικός Μαριβίτα Γραμματικάκη θα παρουσιάσει το πρόγραμμα “Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί”. Πρόκειται για ένα εργαστήρι δημιουργίας και αφήγησης μουσικού παραμυθιού, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Εικόνα, κίνηση, λόγος, και μουσική είναι τα μαγικά υλικά που χρειάζονται για να κρατάνε ζωντανή την φαντασία των παιδιών.

Τι είναι τα παραμύθια; Το παραμύθι έχει μουσική ή η μουσική κρύβει κάποιο παραμύθι; Ότι και αν ισχύει είναι το ίδιο σωστό. Κάθε λέξη έχει μια μελωδία και κάθε μελωδία έχει ένα συναίσθημα, άρα κρύβει κάποια λέξη. Και τα δύο μαζί φυσικά γεννούν τις εικόνες. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε πως το τρίπτυχο λόγος – μουσική – εικόνα γίνεται ένα και ενιαίο με μοναδικό οδηγό την φαντασία.

Τα εργαστήρια για παιδιά θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 στις 15:30 και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου το πρωί για μαθητές σχολείων, στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών. Τα δύο εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές Α’ έως ΣΤ’ δημοτικού, προσαρμοσμένα κάθε φορά στις ηλικίες τους.

Μέσα σε ένα σχολικό δίωρο, γίνεται προσπάθεια να:
– αναπτυχθεί η φαντασία των παιδιών,
– να επικοινωνήσουν με τα συναισθήματά τους,
– να δουλέψουν με ομάδες,
– να υποκριθούν τους ρόλους της ιστορίας
– να αναπτύξουν την επικοινωνία και την εκφραστικότητα,
– να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες και να συντονιστούν μεταξύ τους,
– και τέλος να βρουν την μουσική που θα ταιριάζει σε κάθε ήρωα μέσα από επιλεγμένα μουσικά κλασικά θέματα ή από την χρήση κρουστών οργάνων (ντέφι, ταμπούρο, ξύστρα, καμπανούλες) καθώς και από τον ήχο μιας ζωντανής βιόλας (μαζί με την μουσικό) τους δίνει την δυνατότητα ζωντανής συμμετοχής στην μουσική επένδυση.

Την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου στις 17:00 η Μαριβίτα Γραμματικάκη θα παρουσιάσει το σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο “Εσωτερικό παιδί και παραμύθι”. Θέμα του, το εσωτερικό παιδί που έχει ο καθένας μέσα του και το πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του μέσα από ένα παραμύθι. Και τι είναι το παραμύθι; Είναι μόνο ένας μύθος; ή κρύβει τις μεγαλύτερες αλήθειες; Και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μέσον επικοινωνίας, δημιουργίας, έμπνευσης, χαράς και διδασκαλίας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη