Μουσικός κύκλος εργαστηρίων με θέμα τον Καραγκιόζη, στο SAF

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια συνεχίζονται στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης και αυτό το Σαββατοκύριακο (21-22/10). Το νέο εργαστήρι αυτής της εβδομάδας έχει τίτλο “Δίνω φωνή στο σώμα μου με τραγούδια του Καραγκιόζη”.

Η μουσική και το τραγούδι συνυπήρχαν πάντα σε μια καλή παράσταση του θεάτρου σκιών. Ουσιαστικά την ολοκλήρωναν ως λαϊκή ψυχαγωγία και την αναβάθμιζαν ως έκφραση τέχνης. Η εμφάνιση κάθε ήρωα στον μπερντέ συνοδευόταν κατά κανόνα από κάποιο τραγούδι, που είτε το τραγουδούσε ο ίδιος ο καραγκιοζοπαίχτης παίζοντας τις πιο πολλές φορές και κάποιο μουσικό όργανο, είτε το εκτελούσε κάποια μουσική κομπανία.Οι καραγκιοζοπαίχτες άφησαν εποχή και ήταν αυτοί που με τον τρόπο τους έδωσαν στο θέατρο σκιών χαρακτηριστικά λαϊκής όπερας.

Οι παραστάσεις του Καραγκιόζη μας επιβεβαιώνουν πόσο αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας είναι η μουσική. Οι μελωδίες ήταν γραμμένες με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, ενώ παράλληλα σε παρότρυναν να πειραματιστείς μαζί τους αλλάζοντας τους στίχους και τις διαφορετικές λαλιές. Μουσικοί και καραγκιοζοπαίκτες έδιναν τη δική τους χροιά με βάση τον τόπο από τον οποίο κατάγονταν.

Φέτος ο μουσικός κύκλος εργαστηρίων έχει θέμα τον Καραγκιόζη. Η Στέλλα Χροναίου σε συνεργασία με τον εξαιρετικό μουσικό και καραγκιοζοπαίκτη Δήμο Βουγιούκα, θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν το θέατρο σκιών και να μάθουν τους χαρακτήρες μέσα απ’ τα τραγούδια και τις φωνές τους. Τα παιδιά θα μαθαίνουν πώς κατασκευάζονται οι φιγούρες αλλά και πώς στήνεται μια ολόκληρη παράσταση Καραγκιόζη.

Για άλλη μια χρονιά, με πολλή αγάπη και σεβασμό για την παράδοση, τα παιδιά θα τραγουδήσουν και θα αγαπήσουν μελωδίες που γράφτηκαν με μεράκι έτσι όπως τις απέδωσαν μουσικά σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και θα διασκεδάσουν μαθαίνοντας και την κωμική πλευρά της παράδοσης.

Τα εργαστήρια θα γίνουν τα παρακάτω Σαββατοκύριακα:
21 & 22 Οκτωβρίου
11 & 12 Νοεμβρίου
2 & 3 Δεκέμβρη
27 & 28 Ιανουαρίου
24 & 25 Φεβρουαρίου
17 & 18 Μαρτίου
28 & 29 Απριλίου

Στο τέλος του κύκλου των εργαστηρίων, τον Μάιο, θα πραγματοποιηθεί παράσταση Καραγκιόζη από τον Δήμο Βουγιούκα, με τη ζωντανή μουσική συνοδεία των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια.

Ημέρες και ώρες:
Για παιδιά Α, Β, Γ Δημοτικού: Σάββατο 16:00-17:30 ή Κυριακή 10:30-12:00
Για παιδιά Δ, Ε, Στ Δημοτικού: Σάββατο 18:00-19:30 ή Κυριακή 12:30-14:00

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν, ωστόσο -καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε τάξη είναι περιορισμένος- αυτή εξασφαλίζεται με έγκαιρη κράτηση στο τηλέφωνο 2286085141 (Τετάρτη-Κυριακή 10:00-16:00).

[adning id="140783"]

Επίσης, αυτό το Σαββατοκύριακο συνεχίζονται στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης τα εξής παιδικά εργαστήρια:

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2286085141.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη