Ναυάγιο Sea Diamond: Έξι χρόνια μετά

Έξι χρόνια συμπληρώνονται, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, από την ημέρα που βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στη Σαντορίνη.

Με αφορμή αυτή την επέτειο ο Δήμος Θήρας, η Ιερά Μητρόπολη Θήρας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND καλούν τους κατοίκους της Σαντορίνης να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση – εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παραμονή του ναυαγίου στα νερά της καλντέρας.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 12:30 το μεσημέρι, στην πλατεία των Φηρών, έξω από τα γραφεία της ΔΟΥ Θήρας.

Στο μεταξύ έχει αρχίσει από τις 19 Μαρτίου 2013 και βρίσκεται σε εξέλιξη στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά, η δίκη για το ναυάγιο με κατηγορουμένους μέλη του πληρώματος, στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας και έναν επιθεωρητή του νηογνώμονα – συνολικά 13 άτομα.

Επίσης, σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στο Πρωτοδικείο Πειραιά εκδικάστηκαν οι δύο αγωγές του Δήμου Θήρας και του ελληνικού δημοσίου, για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond. Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του σε περίπου 3 με 4 μήνες.

Ο Δήμος Θήρας, με την πρώτη αγωγή, που στρέφεται κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας, των δύο διαχειριστριών του πλοίου και της ασφαλιστικής εταιρείας, ζητεί την ανέλκυση του Sea Diamond και δαπάνη κατά εκτίμηση 80 εκατομμυρίων ευρώ που θα απαιτηθεί για το σκοπό αυτό.

Η δεύτερη αγωγή που είναι για ηθική βλάβη κι ο Δήμος απαιτεί αποζημίωση λόγω της δυσφήμισης και της ταραχής που προκλήθηκε στην περιοχή εξαιτίας του ναυαγίου, στρέφεται κατά του πλοιάρχου, τριών στελεχών της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου, κατά της πλοιοκτήτριας, κατά των δύο διαχειριστριών του Sea Diamond και της ασφαλιστικής εταιρείας.

H αγωγή του ελληνικού δημοσίου στρέφεται κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας, των δύο διαχειριστριών, του πλοιάρχου και των ασφαλιστικών εταιρειών. Με αυτή ζητείται αποζημίωση 7 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη που προκλήθηκε λόγω της ρύπανσης, καθώς και 3 εκατ. ευρώ λόγω του γεγονότος ότι το δημόσιο δυσφημίστηκε όταν η πλοιοκτήτρια εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η βύθιση του πλοίου οφείλεται σε λάθος χαρτογράφηση από την υδρογραφική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας ο υπεύθυνος της “Τεχνικής Προστασίας του Περιβάλλοντος”, Ωκεανογράφος δρ. Βασίλης Μαμαλούκας, της εταιρείας στην οποία έχει ανατεθεί η λήψη μέτρων αντιμετώπισης επιφανειακής ρύπανσης στο σημείο του ναυαγίου.

Υποστήριξε ότι στην περιοχή ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ότι η κύρια ρύπανση προκλήθηκε όταν το πλοίο βυθίστηκε. Ανέφερε επίσης, ότι το φράγμα είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένο, προκειμένου να συλλέγει όλες τις ουσίες των πετρελαιοειδών.

Ο Αντώνης Ματθαίου, ναυπηγός Μηχανολόγος, δήλωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία και το πλήρωμα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασώσουν το πλοίο, αλλά ήταν εξαρχής καταδικασμένο να βυθιστεί λόγω των μεγάλων ρηγμάτων που είχε υποστεί.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη