Νέα παράταση για την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό

Μέχρι τις 30/9/24 και τις 16/5/24 παρατείνονται αντίστοιχα οι προθεσμίες περαίωσης των συμβάσεων: α) “Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ Τουρισμού)” και β) “Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΣΜΠΕ Τουρισμού)”, σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειωτέον ότι οι δύο μελέτες έχουν ανατεθεί στους αναδόχους από το 2018.

Στις αποφάσεις για την παράταση, που υπογράφει ο Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, αναφέρεται ότι “η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του αναδόχου αλλά κυρίως σε αντικειμενικούς ή έκτακτους λόγους και δυσκολίες που ανέκυψαν μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αναδόχου”. Την χορήγηση παράτασης είχε εισηγηθεί από τον Νοέμβριο του 2023 η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.).

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει προ καιρού η Καθημερινή, η πρόταση των μελετητών σχετικά με το νέο ΕΧΠ Τουρισμού, η οποία εκκρεμεί να τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατανομή των περιοχών σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο τουριστικά ανεπτυγμένες είναι.

Στις περιοχές ελέγχου, δηλαδή τις πλέον κορεσμένες τουριστικά, μεταξύ των οποίων η Σαντορίνη, η Μύκονος,  η Σκιάθος και η Χαλκιδική, προτείνεται να δοθούν κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση υφιστάμενων καταλυμάτων, χωρίς αύξηση του αριθμού των κλινών. Επίσης, για τη μετατροπή υφιστάμενων μονάδων σε “οργανωμένους υποδοχείς” (λ.χ. ξενοδοχείο με τουριστικές κατοικίες). Στις περιοχές αυτές, προτείνονται η εκπόνηση μελετών εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας και ο καθορισμός “οροφής” στον αριθμό των χώρων βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ως ποσοστό των κλινών των ξενοδοχείων. Μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, στις περιοχές αυτές προτείνεται η αύξηση της ελάχιστης αρτιότητας στα 16 στρέμματα και η κατασκευή μόνο καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων. Δεν προτείνεται κάποια άλλη απαγόρευση στην ανέγερση νέων τουριστικών μονάδων.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται για τις άλλες τέσσερις κατηγορίες, στο σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου για την Καθημερινή εδώ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη