Πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, η ετήσια παρουσίαση του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, με τίτλο “Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης – Ενημέρωση για την κατάστασή τους“.
Τις ομιλίες προλόγισε ο κ. Μιχάλης Φυτίκας, Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του ΙΜΠΗΣ και στη σημασία της παρακολούθησης του ηφαιστείου από τους επιστήμονές του.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Κων/νος Παπαζάχος, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ και Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Δρ. Ηφαιστειολόγος, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του περσινού τριήμερου εκδηλώσεων με τίτλο: «Γνωριμία με το ηφαίστειο, το συγκάτοικο μας στην Σαντορίνη» και στόχο είχε να ενημερώσει την κοινωνία της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση και εξέλιξη του ηφαιστείου.
Ο κ. Κων/νος Παπαζάχος παρουσίασε στοιχεία για την τρέχουσα σεισμικότητα του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης, τα οποία επιβεβαιώνουν την μετάβαση σε καθεστώς ηρεμίας για την περιοχή της καλδέρας το 2013-2014, καθώς και τη σταθερή σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες για το ηφαίστειο του Κολούμπο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν για την ερμηνεία των γεωδαιτικών στοιχείων από τη σεισμοηφαιστειακή διέγερση του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 2011-2012, όπως δημοσιεύθηκαν σε κορυφαίο διεθνές περιοδικό από τον Καθηγητή Στάθη Στείρο, μέλος του Επιστ. Συμβουλίου του ΙΜΠΗΣ και της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, και τους συνεργάτες του. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ένα πιο πολύπλοκο σενάριο για τη σεισμοηφαιστειακή έξαρση του 2011-2012, σε πολύ καλή συμφωνία με την τότε σεισμική δραστηριότητα και άλλα γεωφυσικά-γεωχημικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η παραμόρφωση και σεισμικότητα προκλήθηκαν από την άνοδο μαγματικού υλικού σε δύο ηφαιστειακά κέντρα, και όχι ένα όπως είχε αρχικά προταθεί. Ειδικότερα, το πρώτο και μεγαλύτερο ηφαιστειακό κέντρο λειτούργησε πάνω στη γραμμή της Καμένης (στην περιοχή της Νέας Καμένης), ενώ το μικρότερο στην περιοχή της γραμμής του Κολούμπο, στο βόρειο τμήμα της καλδέρας (βλέπε παρακάτω σχήμα).
Ο κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα από τις ερευνητικές εργασίες του ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ στο υποθαλάσσιο χώρο των Καμένων. Οι εργασίες αυτές αποκάλυψαν τόσο την ύπαρξη σημαντικών τοπικών υποθαλασσίων ηφαιστειακών κέντρων στις βόρειες παρυφές της Νέας Καμένης, έξω από τη στενή ζώνη των γνωστών ιστορικών ηφαιστειακών εκρήξεων. Ο χρόνος γένεσής αυτής της άγνωστης μέχρι τώρα δραστηριότητας αποτελεί αντικείμενο τρέχουσας ερευνητικής δραστηριότητας. Παράλληλα, παρουσίασε νέα στοιχεία για την ανάπτυξη έντονης υποθαλάσσιας βακτηριακής δραστηριότητας στις νοτιοανατολικές υποθαλάσσιες παρυφές των Καμένων, οι οποίες είναι ενδεικτικές έντονης υδροθερμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, η δραστηριότητα αυτή πιθανότατα συνδέεται με τη σεισμοηφαιστειακή διέγερση του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 2011-2012, σε συμφωνία με τη λειτουργία ενός μαγματικού κέντρου στην περιοχή αυτή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]