Γεωαρχαιολογικές έρευνες στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης ξεκίνησαν, τον Ιανουάριο του 2012, με στόχο τον ακριβή εντοπισμό της θέσης του προϊστορικού λιμανιού που θάφτηκε κάτω από τα ηφαιστειακά υλικά της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου στο τέλος του 17ου αιώνα π.Χ.
Η “Τοιχογραφία του Στόλου”, στο δεξιό μέρος της οποίας οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι απεικονίζεται το προϊστορικό λιμάνι του Ακρωτηρίου, καθώς και το πλήθος των εισηγμένων αντικειμένων στα ευρήματα των ανασκαφικών ερευνών υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός μεγάλου λιμενικού σταθμού.
Ο εντοπισμός του προϊστορικού λιμένα του Ακρωτηρίου, αναμένεται να τεκμηριώσει την κομβικότητα της Θήρας στην εξάπλωση του ανατολικού Μεσογειακού πολιτισμού, μέσω της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου.
Κατά το χρονικό διάστημα 20-28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 1η ερευνητική γεώτρηση στην παράκτια ζώνη του αρχαιολογικού χώρου, με περιστροφικό γεωτρύπανο, ενώ ταυτόχρονα διεξήχθη γεωφυσική διασκόπηση (σεισμική, ηλεκτρική, ειδικής αντίστασης) στον εσωτερικό, στον παράκτιο αλλά και στον ευρύτερο χώρο του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου.
Στόχος της γεώτρησης ήταν η διερεύνηση του υποβάθρου που υπόκειται των ηφαιστειακών αποθέσεων της Μινωϊκής έκρηξης. Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, εντοπίστηκε το υπόβαθρο, δηλαδή η επιφάνεια του αρχαίου εδάφους πριν αυτό θαφτεί οριστικά κάτω από τα υλικά της μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ ταυτόχρονα ελήφθησαν δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακές αναλύσεις (ιζηματολογικές, μικροπαλαιοντολογικές, χρονολογικές κ.ά.) που θα αποσαφηνίσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο προ-Μινωϊκό περιβάλλον.
Επιπλέον, οι γεωφυσικές τεχνικές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του υποβάθρου, ενώ η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων της γεωφυσικής διασκόπησης της περιοχής θα αποδώσει ακριβέστερα στοιχεία για τη μορφολογία του υπεδάφιου αναγλύφου κατά τη Μινωϊκή εποχή.
Έγινε επίσης λήψη δειγμάτων παλαιοεδαφών με στόχο να χρονολογηθούν με τη μέθοδο της οπτικής φωταύγειας.
Οι έρευνες πραγματοποιoύνται από το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” με επικεφαλής τον Διευθυντή Ερευνών-γεωλόγο Δρ. Ιωάννη Μπασιάκο και συμμετέχοντες ερευνητές, τους Δρ Κωνσταντίνο Αθανασά, γεωλόγο, και Δρ Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου, αρχαιολόγο, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Η χρηματοδότηση της έρευνας της ελληνικής συμμετοχής γίνεται από το “Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Ιδρυτές Νίκος και Λύντια Τρίχα”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]