Νόμπελ Φυσικής 2020 σε τρεις επιστήμονες για τις έρευνές τους πάνω στις “μαύρες τρύπες”

Με το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν σήμερα (6/10) τρεις πρωτοπόροι της έρευνας για τις “μαύρες τρύπες”, περιοχές του σύμπαντος από τις οποίες τίποτε δεν μπορεί να διαφύγει: ο Βρετανός Ρότζερ Πένροουζ, ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκέντσελ και η Αμερικανίδα Άντρεα Γκεζ.

Ο Πένροουζ τιμήθηκε με το διάσημο βραβείο επειδή ανακάλυψε “πως ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι μια στιβαρή πρόβλεψη της θεωρίας της γενικής σχετικότητας”, ενώ οι Γκέντσελ και Γκεζ τιμήθηκαν για “την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας”, εκατομμύρια φορές πιο μεγάλου από τον Ήλιο μας, εξήγησε η επιτροπή του Νόμπελ ανακοινώνοντας το βραβείο στη Στοκχόλμη.

Ο Ρότζερ Πένροουζ τιμάται με το μισό βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια), ενώ οι δύο άλλοι μοιράζονται το δεύτερο μισό του βραβείου, διευκρίνισε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη.

Η Άντρεα Γκεζ δήλωσε πως “παίρνει πολύ στα σοβαρά” το γεγονός ότι έγινε η τέταρτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Φυσικής. Η μαύρη τρύπα “δεν ξέρουμε τι περιέχει, δεν έχουμε ιδέα, γι’ αυτό είναι τόσο εξωτική, είναι μέρος της πλοκής, σπρώχνει τα όρια της κατανόησής μας”, είπε ενθουσιασμένη όταν το Ίδρυμα Νόμπελ επικοινώνησε μαζί της.

Ο Πένροουζ, 89 ετών, χρησιμοποίησε τα μαθηματικά μοντέλα για να αποδείξει ήδη από το 1965 πως οι μαύρες τρύπες μπορούν να σχηματισθούν και να γίνουν έτσι μια οντότητα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να ξεφύγει, ούτε καν το φως. Οι υπολογισμοί του απέδειξαν πως οι μαύρες τρύπες είναι μια άμεση συνέπεια της θεωρίας της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Από την αρχή των ετών του 1990, οι Ράινχαρντ Γκέντσελ, 68 ετών, και Άντρεα Γκεζ, 55 ετών, πραγματοποίησαν έρευνες σε μια ζώνη που ονομάζεται Τοξότης Α* στο κέντρο του Γαλαξία.

Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά βαρύ και αόρατο αντικείμενο –περίπου 4 εκατομμύρια φορές πιο μεγάλο από τη μάζα του Ήλιου μας– που έλκει τα γύρω άστρα δίνοντας στον γαλαξία μας το χαρακτηριστικό σχήμα στροβίλου που έχει.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι ένα αίνιγμα της αστροφυσικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τόσο μεγάλες. Ο σχηματισμός τους βρίσκεται στην καρδιά των ερευνών της σύγχρονης αστροφυσικής. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως καταβροχθίζουν με τρελή ταχύτητα όλα τα αέρια που εκπέμπονται από πολύ πυκνούς γαλαξίες που τις περιβάλλουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη