Ο Δήμαρχος Θήρας σε ημερίδα της ΕΛΛΕΤ: Σε λίγο ο τόπος μας δε θα είναι βιώσιμος

Ημερίδα με θέμα “Νησιωτικότητα και βιωσιμότητα: νησιά στο μεταίχμιο” διοργάνωσε την Παρασκευή 14/5 στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο τη διερεύνηση των σύγχρονων προβλημάτων βιωσιμότητας των νησιών και των πιέσεων όπως τις βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος συμμετείχε, μαζί με τους Δημάρχους Λευκάδας και Σερίφου, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Τα προβλήματα και οι προτάσεις διαχείρισης των νησιών από την αυτοδιοίκηση”. Τη συζήτηση συντόνιζε η Μπέττυ Χατζηνικολάου, πρ. Πρόεδρος ΕΟΤ, Πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου ΕΛΛΕΤ.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί, ο Δήμαρχος Θήρας μίλησε για την εξάντληση των φυσικών πόρων και την υπερδόμηση. “Από το 2012 ως το 2019 η κατανάλωση του νερού διπλασιάστηκε. Από το 2019 στο 2022 αυξήθηκε κατά 18%, από το 2022 στο 2023 κατά 22%. Η αφαλάτωση η οποία υπολογίζαμε ότι θα μας καλύψει για 15 χρόνια, τελικά έφθασε για 5 χρόνια. Η κατανάλωση ενέργειας στο νησί έφθασε από 32,5 MW στην αιχμή της σεζόν το 2019 στα 59 MW πέρυσι και φέτος θα ξεπεράσει τα 65 MW. Στην Οία, όπου συνεχίζουν να γίνονται τουριστικές επενδύσεις, τον Απρίλιο είχαμε αύξηση επισκεπτών κατά 31% σε σχέση με πέρυσι και τον Μάιο κατά 28%. Το σοβαρότερο ζήτημα όμως είναι η υπερδόμηση, κι αυτό γιατί προκαλείται ανήκεστος βλάβη, το τοπίο δεν αποκαθίσταται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για την αδυναμία σωστής εξυπηρέτησης των τουριστών, όταν το νησί “βουλιάζει από κόσμο”, ενώ εξέφρασε την αντίρρησή του στην άποψη ότι η λύση είναι η βελτίωση των υποδομών, καθώς τελικά αυτό θα δώσει κίνητρο για ακόμα περισσότερο τουρισμό στο νησί, που θα το καταστήσει τελικά μη βιώσιμο.

“Πριν από λίγες ημέρες έφθασαν μέσα σε λίγες ώρες 19.000 άνθρωποι στο νησί με κρουαζιερόπλοια. Καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε οι 63 ημέρες του φετινού καλοκαιριού που θα είναι πολύ δύσκολες (λόγω αυξημένων αφίξεων κρουαζιέρας), να μειωθούν σε 48. Όμως αυτός ο αριθμός ανθρώπων είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί σωστά”, σημείωσε ο κος Ζώρζος και συνέχισε:

“Ακούω κάποιους να λένε ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές. Δηλαδή οι υποδομές θα υποκαταστήσουν το τοπίο που χάθηκε; Με το 20% του νησιού χτισμένο, θα ανοίξουμε νέους δρόμους; Οποιαδήποτε παρέμβαση κι αν γίνει, απλά θα βελτιώσει λίγο τις συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει το κίνητρο για την περαιτέρω μεγέθυνση του τουρισμού στο νησί. Σε λίγο ο τόπος μας δε θα είναι βιώσιμος. Αν το κράτος συνεχίσει να αρνείται να βάλει φρένο στην οικοδόμηση, στις αδειοδοτήσεις τουριστικών μονάδων, η Σαντορίνη θα καταστραφεί”.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη