Ο Δήμος Θήρας για το Διεθνές Συμπόσιο της Unesco

Ακολουθεί δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα (11/11) ο Δήμος Θήρας σχετικά με το πρόσφατο Διεθνές Συμπόσιο της Unesco στη Σαντορίνη, στο οποίο υπήρξε συνδιοργανωτής:

“Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου της Unesco στην Σαντορίνη κατά το διάστημα 5 με 7 Νοεμβρίου 2015.

Το Διεθνές Συμπόσιο είχε κεντρικό θέμα την «Κληρονομιά και Αξιοποίηση των Αμπελοοινικών περιοχών». Διοργανώθηκε από την Έδρα UNESCO «Πολιτισμός και Παραδόσεις του Οίνου» του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Θήρας, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και την Κεντρική Ένωση Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Θήρας, κος Νίκος Ζώρζος στην εναρκτήρια τοποθέτηση του τόνισε την οινική παράδοση της Σαντορίνης και την συνεισφορά της στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, δηλώνοντας πως «Ο επόμενος στόχος όλων μας είναι να αποτελέσει ο αμπελώνας της Σαντορίνης μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και η διαχείριση του πολιτιστικού αυτού πλούτου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς».

Η διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας παράδοσης, καθώς εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική της παρούσας Δημοτικής Αρχής για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς  του νησιού μας (cultural landscape) και την ένταξη της κάτω από την παγκόσμια κληρονομιά της Unesco.

Η θεματολογία του Συμποσίου περιλάμβανε τοποθετήσεις και παρουσιάσεις σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών, την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων καθώς και την σχέση τουρισμού και οινοτουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της αμπελοοινικής περιοχής.

Από πλευράς Σαντορίνης, παρουσιάστηκε από την οινολόγο και δημοτική σύμβουλο κα Ιωάννα Βαμβακούρη, ο σαντορινιός αμπελώνας. Σημαντικά στοιχεία για την καλλιεργητική τεχνική στη Σαντορίνη βρέθηκαν πρόσφατα σε βιβλίο 1659 του Francois Richard, ενώ στοιχεία για την οινοπαραγωγή το 1861 βρέθηκαν στα Ιστορικά Αρχεία του Δήμου Καλλίστης. Παράλληλα, στην ομιλία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή πραγματικότητα και στον τρόπο που αξιοποιείται η αμπελοοινική κληρονομιά σε σχέση με τον τουρισμό.

Η παρουσίαση των Ζαμπέλας Φύτρου και Κώστα Παπαγεωργόπουλου αναφερόταν στη δυνατότητα να ενταχθεί η καλλιέργεια του παραδοσιακού αμπελώνα της Σαντορίνης στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Σημαντική ήταν τέλος και η παρουσίαση του βιβλίου της κας Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα σχετικά με τον ιστορικό αμπελώνα της Σαντορίνης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη έφυγε η γαλλική επιστημονική ομάδα με την επικεφαλής Joselyne Perard, καθηγήτρια στην έδρα της UNESCO στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, η οποία εξήρε τόσο την επιστημονική κατάρτιση των ομιλητών όσο και την άψογη διοργάνωση του Συμποσίου.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη