Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους μας

Του Κώστα Κωνσταντινίδη

Ο δημόσιος χώρος είναι αγαθό που ανήκει σε όλους μας. Η διασφάλιση τόσο της ύπαρξης του δημόσιου χώρου όσο και της ποιότητάς του είναι καθήκον των αιρετών αρχών και στην περίπτωση της Σαντορίνης είναι καθήκον του Δήμου Θήρας.

Ο δημόσιος χώρος συνδέεται άμεσα με την καθημερινή μας ζωή, την καλή μας υγεία, την ασφάλειά μας, το μεγάλωμα των παιδιών μας, την άνεση της τρίτης ηλικίας, τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Όλα αυτά που με μια λέξη συνηθίζουμε να λέμε “καθημερινότητα”. 

Ταυτόχρονα ο δημόσιος χώρος και η αισθητική του είναι και το διαπιστευτήριο του πολιτισμού μας. Είναι η εικόνα μας προς τα έξω. Είναι αυτός, που σε βάθος χρόνου, καθορίζει και το επίπεδο των επισκεπτών μας – το πολιτισμικό κυρίως και όχι το οικονομικό.

Ο δημόσιος χώρος και η ποιότητά του δεν είναι θέμα προτεραιότητας. Δεν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει για να ολοκληρωθούν γενικότερες υποδομές ή να υλοποιηθούν μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί. Είναι μια διαρκής ζωντανή σχέση του ανθρώπου και του χώρου όπου ζει και κινείται.

Ο δημόσιος χώρος πρέπει να υπερασπίζεται καθημερινά. Και αν έχει χαθεί επαναποκτάται και πάλι γρήγορα και αποφασιστικά.

Δεν μπορούμε το 2013 ακόμα να συζητάμε αν τα μηχανάκια μπορούν να σταθμεύουν σε πεζοδρόμια και πλατείες, αν τα αυτοκίνητα τη νύκτα θα καταλαμβάνουν τους πεζόδρομους, αν οι ευκάλυπτοι μπορούν να φιλοξενούν στους κορμούς τους διαφημιστικές αφίσες, αν η πραμάτεια των καταστημάτων μπορεί να απλώνεται όπως και όπου επιθυμεί ο κάθε επιχειρηματίας. Αν, πολλά αν.

Δεν είναι δυνατό να υπάρχει ανοχή στην άναρχη σήμανση, στις απίστευτης αισθητικής επιγραφές, στις εκτός νόμων και προδιαγραφών παρεμβάσεις στις όψεις των κτηρίων, στην εγκατάλειψη κάθε λογής αντικειμένων που κακοποιούν το τοπίο και προσβάλλουν τον τόπο και την ιστορία του. Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Ναι, φέτος η Σαντορίνη είναι πιο καθαρή παρά ποτέ. Περπατάς, οδηγείς και δεν υπάρχουν σκουπίδια δεξιά και αριστερά. Αυτό όμως δεν αρκεί. Για μας και για τους επισκέπτες του νησιού αυτό είναι δεδομένο. Έτσι έπρεπε να είναι.

Έφθασε η στιγμή να αποδεχτούμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να να τον οικειοποιείται, να τον ρυπαίνει ή να τον καταστρέφει.

Να δηλώσουμε επίσης ότι αυτός που οφείλει να προστατεύει το δημόσιο χώρο είναι η Δημοτική Αρχή και τότε όλοι εμείς θα τον θεωρήσουμε “προέκταση” του σπιτιού μας, της επιχείρησής μας και θα φροντίζουμε να τον βελτιώνουμε και να τον συντηρούμε σωστά.

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης είναι εκδότης του “ατλαντίς” 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη