Έκθεση φωτογραφίας “Παρόντες-Απόντες” – Ο γοητευτικός κόσμος του χθες στο Καστελάνα

“Ευτυχώς, ο Γιώργος Κυριακόπουλος πρόλαβε με τις φωτογραφίες του να “παγώσει” την αποδρομή της μακράς διάρκειας του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμικού τοπίου πριν την οριστική του αλλοτρίωση. Και προτείνει να προλάβουμε κι εμείς”, είχε σχολιάσει ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης για το φωτογραφικό λεύκωμα “Η Αρχαιολογία του Χτες – Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου” που κυκλοφόρησε το 2021 από τις Εκδόσεις Ποταμός.

Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, και έχοντας ως βάση τη συγκεκριμένη έκδοση, το Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στην είσοδο του Καστελιού του Πύργου, φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Κυριακόπουλου “Παρόντες-Απόντες: Οι Αιγαιοπελαγίτες του χτες και τα ερειπωμένα σπιτικά τους”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 22/6 την ώρα που ο ήλιος έδυε, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μαγική, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών από τον Κώστα Τζιαγκούλα.

Την έκθεση προλόγισαν η “ψυχή” του Καστελάνα Τόνια Νούσια, η επικεφαλής των Εκδόσεων Ποταμός Αναστασία Λαμπρία, η ιστορικός και κοινωνικός επιστήμονας Αγγελική Κοντίνη και ο ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής. Ο φωτογράφος Γιώργος Κυριακόπουλος απουσίαζε, καθώς χρειάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως στην Αθήνα.

© Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Στο εμβληματικό αρχοντικό κτήριο όπου στεγάζεται το Καστελάνα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν μια επιλογή πενήντα φωτογραφιών που περιέχονται στο βιβλίο, τραβηγμένες σε ένα οδοιπορικό σε ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά 33 νησιών του Αιγαίο από το 2010 ως το 2021.

Από την Θάσο μέχρι την βόρεια Κρήτη και από τη Ρόδο μέχρι τον Σαρωνικό, οι εικόνες αυτές μεταφέρουν τα ίχνη της ζωής, τα ανθρώπινα σημάδια της καθημερινής οργάνωσης των ανθρώπων μέσα από κτίσματα μαγικής αισθητικής και οικονομίας, που όλο και λιγοστεύουν.

Διάρκεια έκθεσης: Από 22/6 έως 12/8, καθημερινά 10:00-20:00

Χορηγός επικοινωνίας: Atlantea


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη