Η. Μάινας: Ο κατάλογος των έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας

Τον κατάλογο των έργων που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται ή προγραμματίζονται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας (Ανάφη, Θήρα-Θηρασιά, Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο) έδωσε στη δημοσιότητα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, κος Ηλίας Μάινας.

Σε ό,τι αφορά στη Σαντορίνη και την Θηρασιά, ο κατάλογος αναφέρει:

Έργα που υλοποιούνται /προγραμματίζονται στην Θήρα και την Θηρασιά

Μέχρι σήμερα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έχουν ενταχθεί 12 έργα της Θήρας και της Θηρασιάς με συνολικό προϋπολογισμό 34,5 εκ.€

Α. Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου

Ενταγμένα έργα:

1. Κατασκευή ΤΕΕ Νήσου Θήρας (4,33 εκ €)

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην κατασκευή (σε οικόπεδο επιφανείας 9.020,12 τ.μ.) των απαιτούμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του ΤΕΕ Θήρας συνολικής δόμησης 4.637,53 τ.μ.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει 21 αίθουσες διδασκαλίας, 9 αίθουσες εργαστηρίων πρακτικής διδασκαλίας, χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων και βοηθητικούς χώρους.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς επίσης και χώρος στάθμευσης στον αύλειο χώρο. Τέλος, προβλέπονται εργασίες ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων και σύνδεσης με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 26/11/2010. Το έργο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί.

2. Κατασκευή Γυμνασίου Μεσαριάς Νήσου Θήρας (3,04 εκ €)

Η πράξη περιλαμβάνει την κατασκευή διώροφου κτιρίου με υπόγειο για την στέγαση του Γυμνασίου Μεσαριάς Θήρας. Η δυναμικότητα του σχολείου προβλέπεται σε 200 μαθητές.

Το σχολείο περιλαμβάνει 18 αίθουσες διδασκαλίας διαφόρων ειδικοτήτων, αίθουσα εκδηλώσεων, αποθήκη, γραφεία και βοηθητικούς χώρους.

Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται χώροι στάθμευσης οχημάτων, γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ και χώροι πρασίνου.

Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 13/9/2010. Το έργο βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης (με σημαντική καθυστέρηση) με προθεσμία περαίωσης έως 30/06/2014.

3. Κατασκευή οδικού δικτύου Αεροδρόμιο-Φηρά-Βουρβούλο-Οία Νήσου Θήρας (9,92 εκ €)

Το φυσικό αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης αφορά στην κατασκευή του οδικού δικτύου Αεροδρομίου-Φηρών -Βουρβούλου-Οίας. Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε μήκος βασικού άξονα 8,9 χλμ.και συνδετήριων οδών μήκους 3,9 χλμ.

Θα εκτελεστούν χωματουργικές εργασίες, εργασίες κατασκευής τεχνικών έργων, εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτικών, εργασίες σήμανσης και ασφάλειας, φυτοτεχνικές εργασίες, καθώς και εργασίες ηλεκτροφωτισμού σε ισόπεδους κόμβους.

Η σύμβαση υπογράφτηκε 5/12/2013 και είναι σε στάδιο υλοποίησης με συμβατική προθεσμία περαίωσης την 5/12/2015.

4. Αντιστήριξη πρανών καλντέρας Θήρας – περιοχή Τελεφερίκ και παλαιού Λιμένα Φηρών (1,72 εκ €)

Το φυσικό αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης αφορά στην κατασκευή μέτρων αναχαίτισης καταπτώσεων βράχων και αντιστήριξης πρανών της καλδέρας στη θέση του παλαιού λιμένα Φηρών, περιοχή Τελεφερικ.

Περιλαμβάνεται η κατασκευή χωματουργικών εργασιών, όπως εκσκαφές, καθαρισμοί πρανών και άρσεις καταπτώσεων, η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (τοίχων κλπ) και έργων διαχείρισης επιφανειακών υδάτων (τάφρων), η κατασκευή φρακτών ανάσχεσης καταπτώσεων και αγκυρώσεων σε πρανή, καθώς και επενδύσεις πρανών με ελεύθερα ή αγκυρωμένα πλέγματα.

Δημοπρατήθηκε στις 29/1/2013. Η σύμβαση υπογράφτηκε 10/5/2013 και είναι σε στάδιο υλοποίησης. Προέκυψε πρόβλημα κατά την κατασκευή. Μάλλον θα απαιτηθεί Συμπληρωματική Σύμβαση.

5. Αντιστήριξη πρανών καλντέρας Θήρας – περιοχή Λιμένα Αθηνιού (1,8 εκ €)

Το φυσικό αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης αφορά στην κατασκευή μέτρων αναχαίτισης καταπτώσεων βράχων και αντιστήριξης πρανών στην περιοχή του λιμένα Αθηνιού στην καλδέρα Θήρας.

Στο έργο γενικά περιλαμβάνεται η κατασκευή χωματουργικών εργασιών, όπως εκσκαφές, καθαρισμοί πρανών και άρσεις καταπτώσεων, η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (τοίχων κλπ) και έργων διαχείρισης επιφανειακών υδάτων (τάφρων),, η κατασκευή φρακτών ανάσχεσης καταπτώσεων και αγκυρώσεων σε πρανή, καθώς και επενδύσεις πρανών με ελεύθερα ή αγκυρωμένα πλέγματα.

Δημοπρατήθηκε στις 22/1/2013. Η σύμβαση υπογράφτηκε 17/5/2013 και είναι σε στάδιο υλοποίησης. Συμβατική προθεσμία περαίωσης η 17/4/2014.

6. Δίκτυα αποχέτευσης και ΕΕΛ Θηρασίας (2,78 εκ €)

Η πράξη αφορά στην Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στη Θηρασιά, για την εξυπηρέτηση των οικισμών Μανωλά και Ποταμού.

Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει (α) την κατασκευή της ΕΕΛ τριτοβάθμιας επεξεργασίας μέσης ημερήσιας παροχής λυμάτων 146 κ.μ./ημέρα με διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στο υπέδαφος, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών συνοδών έργων υποδομής για την ΕΕΛ, (β) την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων των οικισμών Μανωλά και Ποταμού και των κεντρικών δικτύων των δύο οικισμών προς την ΕΕΛ συνολικού μήκους 6.050μ. περίπου (συμπερ. τρία αντλιοστάσια λυμάτων, 2 δεξαμενές των 20 Κ.μ. 1 της τάξης των 3 Κ.μ.στην περιοχή του Μανωλά), (γ) την ανακατασκευή (λόγω κοινής όδευσης) μέρος του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των οικισμών Μανωλά και Ποταμού τα οποία συνδέονται σε ήδη υπάρχον εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης με δεξαμενές και το εξωτερικό δίκτυο από Ποταμό προς την εγκατάσταση της ΕΕΛ συνολικού μήκους 3.750μ. περίπου, και (δ) την βελτίωση της οδού πρόσβασης προς την ΕΕΛ.

Δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής της ΕΕΛ στις 3/9/2013 και ο διαγωνισμός ήταν άγονος.

Προεγκρίθηκε εκ νέου στις 23/10/2013, επαναδημοπρατήθηκε 17/12/2013 και είναι σε στάδιο αξιολόγησης προσφορών.

Προεγκρίθηκε 26/4/2013 η δημοπράτηση των δικτύων.

Το έργο δημοπρατήθηκε 1/10/2013, συμβασιοποιήθηκε στις 20/1/2014 και είναι σε στάδιο υλοποίησης. Συμβατική προθεσμία περαίωσης η 19/1/2015.

Β. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη

Ενταγμένα έργα:

1. Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης οικισμού Πύργου και Μονάδα Αφαλάτωσης οικισμού Ακρωτηρίου Θήρας (746 χιλ €)

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά:

(α) στην κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρέυσης για τον οικισμό Πύργου Θήρας, που θα ολοκληρώνει τα υφιστάμενα έργα του εσωτερικού δικτύου, στην διασύνδεση των υφιστάμενων δεξαμενών αποθήκευσης νερού του οικισμού μέσω καταθλιπτικού αγωγού, στην κατασκευή τμήματος του καταθλιπτικού αγωγού που θα συνδέει μελλοντικά την Κάτω Δεξαμενή Πύργου με την Δεξαμενή Έξω Γωνιάς, και στην εξωτερική και εσωτερική ανακαίνιση των υφιστάμενων δεξαμενών και του υφιστάμενου αντλιοστασίου της κάτω δεξαμενής, και

(β) στην προμήθεια και τοποθέτηση σε λειτουργία συστήματος αφαλάτωσης θαλασσινού νερού αντίστροφης ώσμωσης με ελάχιστη δυναμικότητα παραγωγής πόσιμου νερού 250 κ.μ /ημέρα, στην οποία περιλαμβάνονται η προμήθεια πλαστικής δεξαμενή θαλάσσης όγκου τουλάχιστον 20 κ.μ., δύο αντλιών για την μεταφορά του θαλασσινού νερού στη δεξαμενή Θαλάσσης, των απαιτούμενων εξωτερικών αγωγών για την λειτουργία του έργου, καθώς και η διάνοιξη και ο εξοπλισμός δύο γεωτρήσεων για την υδροληψία των μονάδων και ο αγωγός διάθεσης της άλμης από την μονάδα αφαλάτωση ς μέχρι την θάλασσα.

Η σύμβαση για το δίκτυο υπογράφτηκε στις 16/1/2013 και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης με ημερομηνία περαίωσης την 16/4/2014.

Η προμήθεια της μονάδας αφαλάτωσης προεγκρίθηκε στις 15/7/2013 και δημοπρατήθηκε στις 10/9/2013.

Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 3/12/2013 και είναι σε στάδιο εγκατάστασης. Προεγκρίθηκε παράταση έως 19/4/2014.

2. Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Οικισμού Περίσσας Δήμου Θήρας (2,9 εκ €)

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του οικισμού της Περίσσας του Δήμου Θήρας.

Προβλέπεται η τοποθέτηση περίπου 15,5 χλμ αγωγών αποχέτευσης και η κατασκευή τριών A/Σ για τη συλλογή και μεταφορά των λυμάτων της Περίσσας προς την υφιστάμενη ΕΕΛ στην περιοχή του Εμπορείου.

Το 1ο υποέργο το οποίο αφορά στην κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης Περίσσας συνολικού μήκους 15.410 μέτρων, συμβασιοποιήθηκε στις 2/11/2010.

Το φυσικό αντικείμενο ολοκληρώθηκε. Στις 31/10/2013 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. οικ. 110839 1η Τροποποίηση Απόφασης Ένταξης, η οποία αφορά στην προσθήκη υποέργου ολοκλήρωσης του ΔΑ στην περιοχή Περίβολος.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 14/1/2014 με τελική ημερομηνία διαγωνισμού την 28/1/2014, και είναι σε στάδιο συμβασιοποίησης. (Φορέας Υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας).

3. Ολοκλήρωση Εσωτερικού Δικτύου Αποχέτευσης Οικισμού Ημεροβογλίου Θήρας (1,38 εκ €)

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Ημεροβιγλίου Δήμου Θήρας.

Προβλέπεται η τοποθέτηση περίπου 1,4 χλμ. αγωγών αποχέτευσης (850μ. δικτύου αποχέτευσης με βαρύτητα, και 580μ. δικτύου καταθλιπτικών αγωγών), 50 φρεατίων επίσκεψης αγωγών ακαθάρτων και η κατασκευή 5 A/Σ για τη συλλογή των λυμάτων του Ημεροβιγλίου (ορεινό τμήμα πλησίον της καλδέρας).

Συμβασιοποιήθηκε στις 24/2/2011. Το φυσικό αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί. (Φορέας Υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας).

4. Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Φηρών και Ημεροβιγλίου Νήσου Θήρας (4,49 εκ €)

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά (α) στην κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης μήκους 4,805 μ, από την μονάδα αφαλάτωση ς στον Έξω Γιαλό Φηρών μέχρι την κεντρική δεξαμενή Φηρών και 2.485 μ, από την μονάδα αφαλάτωσης στον Έξω Γιαλό Φηρών μέχρι τον περιφερειακό δρόμο Φηρών προς Καρτεράδος, δύο δεξαμενών αναρρόφησης, δύο αντλιοστασίων, φρεατίων αερα-εξαγωγών, φρεατίων εκκένωσης και συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού, και (β) στην κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης μήκους 1.534 μ. από την κεντρική δεξαμενή Φηρών έως την κεντρική δεξαμενή Ημεροβιγλίου, ενός αντλιοστάσιο με δύο επιφανειακά αντλητικά συγκροτήματα, φρεάτια αερα-εξαγωγών, φρεάτια εκκένωσης, και εγκατάσταση τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού.

Το υποέργο «Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης από Έξω Γιαλό Φηρών έως Δεξαμενή Φηρών» συμβασιοποιήθηκε στις 4/5/2012 και έχει ολοκληρωθεί.

5. Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης του οικισμού Φοινικιάς της Οίας (849 χιλ. €)

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Οικισμού της Φοινικιάς Οίας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή περίπου 1.360 μέτρων βαρυτικού δικτύου αποχέτευσης, η κατασκευή καταθλιπτικού δικτύου αποχέτευσης από το νέο αντλιοστάσιο έως το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης μήκους περίπου1.300 μέτρων και η κατασκευή δικτύου ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου3.440 μέτρων.

Δημοπρατήθηκε στις 8/1/2013. Υπογράφτηκε η σύμβαση στις 21/5/2013 και είναι σε στάδιο υλοποίησης. (Φορέας Υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας).

6. Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης οικισμού Εμπορείου Θήρας (541 χιλ. €)

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Εμπορείου.

Σύμφωνα με την οριστική μελέτη του έργου προβλέπεται η κατασκευή περίπου 3,5 χλμ. βαρυτικού δικτύου αποχέτευσης, περίπου 235 μέτρων καταθλιπτικών αγωγών και η εγκατάσταση προκατασκευασμένων αντλιοστασίων ανύψωσης λυμάτων για την τελική διάθεση σε υφιστάμενα φρεάτια και από εκεί πλέον βαρυτικά προς τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Εμπορείου.

Δημοπρατήθηκε στις 24/7/2012, υπογράφτηκε η σύμβαση στις 10/6/2013 και έχει ολοκληρωθεί. Φορέας Υλοποίησης: ΔΕΥΑ Θήρας

 7. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση ”Αλωνάκι” και εγκατάσταση συνοδών έργων διαχείρισης ΑΣΑ Δήμου Θήρας (541 χιλ. €)

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην αποκατάσταση του ενεργού ΧΑΔΑ του Δήμου Θήρας στη θέση “Αλωνάκι” και ο σχεδιασμός και εγκατάσταση συνοδών έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα οποία συνδέονται άμεσα με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.

Συγκεκριμένα, στις δράσεις διαχείρισης των στερεών αποβλήτων περιλαμβάνονται (α) η κατασκευή της εγκατάστασης δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης των σύμμεικτων απορριμμάτων και των ρευμάτων χαρτιού & πλαστικού, και (β) η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για εφαρμογή προγράμματος Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) χαρτιού και πλαστικού (προμήθεια κάδων 360 λίτρων και 1100 λίτρων εντός των οικισμών και κάδων με πρέσες πλησίον των μεγάλων παραγωγών), και για τη δεματοποίηση και προσωρινή αποθήκευση του προ διαλεγμένου χαρτιού και πλαστικού και των σύμμεικτων αποβλήτων του Δήμου Θήρας (προμήθεια δεματοποιητή, μηχανήματος περιτύλιξης, κόσκινου και μαγνήτη με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή ανάκτηση υλικών από τα σύμμεικτα απορρίμματα, καθώς επίσης και συνοδός εξοπλισμός όπως περονοφόρο όχημα, compact σύστημα βιολογικού καθαρισμού, πλυστικό μηχάνημα, κτλ).

Επιπλέον, στην πράξη περιλαμβάνονται (i) η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών (Τεχνική και Οριστική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, Περιβαλλοντική Μελέτη και τεχνικές μελέτες για την αδειοδότηση και κατασκευή των εγκαταστάσεων αναγκαίων μελετών (Τεχνική και Οριστική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης για την αποκατάσταση του ΧΑΜ, Περιβαλλοντική Μελέτη και τεχνικές μελέτες για την αδειοδότηση και κατασκευή των εγκαταστάσεων ΔΣΑ και Τεύχη προκήρυξης (συμπεριλ. των τεχνικών Προδιαγραφών) για τις προμήθειες), (ίί)η δαπάνη για την για την απόκτηση της απαιτούμενης γης για την υλοποίηση της πράξης, (ίίί) η εφαρμογή Προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, και (ίν) παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη του φορέα κατά την υλοποίηση της πράξης. ‘Εχει υποβληθεί η ΤΜΠΑ στην Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. και είναι σε στάδιο λήψης γνωμοδοτήσεων για την έκδοση της Άδειας Αποκατάστασης.

Σε στάδιο εκπόνησης της Οριστικής μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης.

Επιπλέον:

(α) μέσω της πράξης «Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει εγκατασταθεί στη Θηρασιά μία (1) Μονάδα Παραγωγής και Διάθεσης Πόσιμου Νερού (16,5 χιλ. €),

(β) μέσω της πράξης «Προμήθεια μονάδων παραγωγής πόσιμου νερού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχουν εγκατασταθεί στην ν. Θήρα τρεις (3) Μονάδες Παραγωγής και Διάθεσης Πόσιμου Νερού (50 χιλ. €).

Για τα έργα στα άλλα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας και την πορεία τους, δείτε τα παρακάτω links:

Ανάφη: Erga_PNA_Anafi
Ίος: Erga_PNA_Ios
Σίκινος: Erga_PNA_Sikinos
Φολέγανδρος: Erga_PNA_Folegandros

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη