Ο μηχανισμός και το ναυάγιο των Αντικυθήρων


Περιοδική Έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα (Απρίλιος 2012 – Απρίλιος 2013)

Την πρώτη έκθεση που έχει ποτέ γίνει για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα παρουσιάσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Απρίλιο του 2012 και θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Η έκθεση αφορά στην πρώτη παρουσίαση του συνόλου των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανελκύσθηκαν κατά τα έτη 1900-1901 και 1976 από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, νοτίως της Πελοποννήσου.

Μεταξύ των εκθεμάτων θα βρίσκεται και ο διάσημος  «Έφηβος των Αντικυθήρων», το αριστουργηματικό χάλκινο άγαλμα του 340 – 330 π.Χ.

Η μερική ανέλκυση του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) η επιχείρηση αναλήφθηκε από Σύμιους σπογγαλιείς με τη συνδρομή πλοίων του Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”.

Το ναυάγιο χρονολογείται στον 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου θα προσθέσει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

Tην έκθεση χρηματοδοτεί η ελβετική ωρολογοποιία Hublot  και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα προσφέρονται δωρεάν, η Alpha Bank.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη