Ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα κάθε παιδιού

Διανύοντας την φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, η UNICEF μας υπενθυμίζει πως:

  • Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία
  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
  • Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.

Θηλασμός για βρέφη και παιδιά
Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και την συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή και ακόμα παραπέρα, ανάλογα με την επιθυμία της μητέρας και του παιδιού. Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και ανεμπόδιστα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και χωρίς πρόγραμμα.

Το μητρικό γάλα είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή. Ωστόσο επειδή ο θηλασμός δεν παρέχει μόνο θρέψη, αλλά ενισχύει τον ψυχο-συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού, καλύπτοντας τις ανάγκες του παιδιού για ασφάλεια, θαλπωρή και τρυφερότητα και δε θα πρέπει να συνδέεται -κατά την επικρατούσα άποψη- μόνο με τα βρέφη.

epilego_thilasmo10+1 βήματα για επιτυχημένο θηλασμό
Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού “Αλκυόνη” παραθέτει τα παρακάτω βήματα για έναν επιτυχημένο θηλασμό:

1. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου ενημερώνομαι από έγκυρες πηγές για τον μητρικό θηλασμό

2. Ενημερώνω τον γιατρό και τη μαία ότι θέλω να θηλάσω και ζητώ την υποστήριξή τους

3. Ζητώ να βάλω το μωρό στο στήθος μου αμέσως μετά τον τοκετό

4. Κατά την παραμονή μου στο μαιευτήριο έχω πάντα το μωρό στο δωμάτιό μου

5. Αναγνωρίζω τα σημάδια πείνας του μωρού, ώστε να το βάζω στο στήθος μου έγκαιρα και όσο είναι ακόμα ήρεμο.

6. Βάζω το μωρό στο στήθος μου όσο συχνά και για όσο χρόνο αυτό επιθυμεί.

7. Βεβαιώνομαι ότι πιάνει σωστά το στήθος σε μία θέση άνετη και για τους δύο.

8. Δίνω μόνο μητρικό γάλα, εκτός εάν ο παιδίατρος κρίνει ότι υπάρχει ιατρική ένδειξη για συμπληρωματική διατροφή.

9. Αποφεύγω τη χρήση πιπίλας ή άλλων θηλών τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού μου.

10. Κατά την επιστροφή στο σπίτι επικεντρώνομαι στην φροντίδα και τη διατροφή του μωρού

11. Ζητώ υποστήριξη και βοήθεια: από τον σύντροφό μου, την οικογένειά μου και αν υπάρχει λόγος από επαγγελματία υγείας.

Η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού
Ο θηλασμός είναι μια τέχνη που μαθαίνεται και μεταδίδεται από γυναίκα προς γυναίκα, από γενιά σε γενιά. Η παρέμβαση των εταιριών που παράγουν υποκατάστατο μητρικού γάλακτος που ξεκίνησε έντονα στην Ελλάδα κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ήταν αρκετή για να σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας και να χαθεί η τέχνη, κάτι που προσπαθούν να ξαναβρούν πολλές μητέρες τα τελευταία χρόνια. Οι μητέρες που θηλάζουν δημόσια, ανταποκρινόμενες στην ανάγκη του παιδιού τους, προσφέρουν την ευκαιρία σε μέλλουσες και νέες μητέρες να δουν κάτι που πιθανόν δεν έχουν ξαναδεί στο κοντινό τους περιβάλλον: την εικόνα ενός βρέφους ή ενός νηπίου που μεγαλώνει θηλάζοντας. Απέχουμε πολύ από το να ξαναγίνει ο θηλασμός το κανονικό, όμως κάθε φορά που μια μητέρα θηλάζει δημόσια, φέρνει τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή την κανονικότητα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη