Κρουαζιέρα: Ο προορισμός Σαντορίνη κινδυνεύει από τις αλόγιστες προσεγγίσεις

Τετάρτη 17/6/2015. Φωτογραφία Γιώργος Νομικός

Μια δύσκολη μέρα ήταν για τη Σαντορίνη η σημερινή (17/6/2015), καθώς έπρεπε να εξυπηρετηθούν και να μετακινηθούν οι επιβάτες πέντε κρουαζιεροπλοίων που βρίσκονταν ταυτόχρονα στον όρμο των Φηρών. Η ύπαρξη πλέον πολύ μεγάλων κρουαζιεροπλοίων έχει αλλάξει τα δεδομένα της κρουαζιέρας στο νησί.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Ένωσης Λεμβούχων στο Facebook μεταφέρθηκαν απο/προς τα κρουαζιερόπλοια 14.000 -16.000 άτομα (προς/από λιμάνι Αθηνιού και όρμος Φηρών). Ο αριθμός από μόνος του αρκεί για να καταλάβει κανείς την επιβάρυνση που υπήρξε στη συνολική λειτουργία ενός νησιού που έχει 15.500 μόνιμους κατοίκους και η τουριστική του περίοδος πλησιάζει στην αιχμή της.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας μιλούν διαρκώς για τα παράπονα που δέχονται από δυσαρεστημένους επιβάτες που ταλαιπωρούνται από τις συγκεκριμένες δυνατότητες υποδοχής της Σαντορίνης. Οι εταιρείες ζητούν να βελτιωθεί η κατάσταση, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι το λεγόμενο “Santorini Case” θα επηρεάσει την εξέλιξη της ανάπτυξης της κρουαζιέρας σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο.

Όμως τα πράγματα σήμερα και για τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένα. Οι λιμενικές υποδομές του νησιού είναι συγκριμένες, το τελεφερικ έχει συγκεκριμένη μεταφορική ικανότητα, το οδικό δίκτυο και οι δυνατότητες στάθμευσης είναι συγκεκριμένες, οι οικισμοί και κυρίως τα Φηρά και η Οία, μπορούν να δεχθούν συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών, κλπ. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι ο χρόνος προσέλευσης και η διάρκεια παραμονής των πλοίων και αυτό εξαρτάται μόνο από τις εταιρείες κρουαζιέρας καθώς στη Σαντορίνη δεν υπάρχει λιμάνι ώστε να καθορισθεί ωράριο αφίξεων και παραμονής (slot), όπως για παράδειγμα στο Ηράκλειο.

Πιθανόν, αν και όταν βελτιωθούν οι λιμενικές υποδομές και αν και όταν υπάρξει δεύτερο τελεφερίκ, η κατάσταση να είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στο νησί αλλά τα πρoβλήματα που δημιουργούνται από την ταυτόχρονη παρουσία και μετακίνηση χιλιάδων επιβατών κρουαζιέρας θα παραμείνουν ίδια.

Το Λιμενικό Ταμείο και η Δημοτική Αρχή θα μπορούσαν να έχουν αποφασιτικότερη παρέμβαση για τη διευθέτηση του προβλήματος. Όμως το βάρος είναι στους ώμους των εταιρειών κρουαζιέρας, κυρίως αυτών που διαχειρίζονται μεγάλα κρουαζιερόπλοια και που τώρα σχεδιάζουν τις προσεγγίσεις του 2017, να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να μην οδηγήσουν τον προορισμό Σαντορίνη στον αντικειμενικό μαρασμό.

Δείτε προηγούμενη σχετική ανάρτηση
Λιμενικό Ταμείο: Η Σαντορίνη δεν μπορεί να υποδεχτεί ταυτόχρονα τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών από κρουαζιερόπλοια

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 

 

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη