Οδηγίες για ασφαλείς θαλάσσιες δραστηριότητες

Από το μη κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports

Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες υπολογίζεται ότι τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και σε δραστηριότητες με σκάφη. Επίσης, ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως 18 ετών.

Η κοινωνική, μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία Safe Water Sports, που ιδρύθηκε με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, χρησιμοποιεί τη δύναμη της πληροφορίας και της πληροφορικής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων.

Η εύχρηστη πλατφόρμα www.safewatersports.gr προσφέρει στους πολίτες έγκυρη και αξιόπιστη πληροφορία σχετικά με τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που γίνονται στο νερό, και μέσα σε αυτήν οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις που προσφέρουν κάποια θαλάσσια δραστηριότητα (σπορ, ψυχαγωγία, καραδύσεις, ταξίδια αναψυχής κλπ) στην Ελλάδα, μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες που σχετίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς ασφάλειας.

[adning id="140783"]


Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια θαλάσσιες δραστηριότητες, το Safe Water Sports έχει συντάξει τον παρακάτω δωδεκάλογο ασφαλείας:

  1. Βεβαιωνόμαστε ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη Λιμενική αρχή άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπoρ. Σύμφωνα με τον νόμο κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι αρκετό. Επιχείρηση που δεν εμφανίζεται στο www.safewatersports.gr ΔΕΝ έχει άδεια λειτουργίας.
  2. Για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα ελκόμενου μέσου από ταχύπλοο σκάφος (πχ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει σύμφωνα με τον νόμο: α) ο χειριστής αυτού να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή / εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχυπλόου σκάφους δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αρκετή, β) υποχρεωτικά να επιβαίνει στο σκάφος δεύτερο άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.
  3. Ζητάμε να δούμε τη σωστική λέμβο (με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat) που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, και η οποία δεν νοικιάζεται και δεν χρησιμοποιείται για άλλο λόγο ποτέ.
  4. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κοντά ναυαγοσώστης, εφόσον είναι υποχρεωτική η παρουσία του στην συγκεκριμένη παραλία.
  5. Δεν κάνουμε θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθανόμαστε καλά ή έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό. Η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά την δύση του ήλιου.
  6. Δεν επιτρέπουμε, ως κηδεμόνες, τη διενέργεια θαλάσσιου σπορ από παιδί που δε γνωρίζει καλά κολύμβηση. Εκτιμούμε πάντα την επικινδυνότητα του θαλάσσιου παιχνιδιού πριν δώσουμε την συγκατάθεσή μας.
  7. Δε νοικιάζουμε θαλάσσιο σπορ εάν δεν έχουμε την ελάχιστη ηλικία: 14 ετών για Aqua scooter, Seabuggy, Κανό, 14 ετών για Θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό), 16 ετών για Θαλάσσιο σκι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Ιστιοσανίδα, Catamaran, Ιστιοπλοϊκές λέμβους (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση), 16 ετών για Μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό), 16 ετών για Κayak, 18 ετών για Mini Cruiser, 18 ετών για Θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση, 18 ετών για Αcrylicraft (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό).
  8. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και χρησιμοποιούμε τον δίαυλο με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης, για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία.
  9. Λαμβάνουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (πχ σωσίβιο, κράνος κλπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία που έχουμε. Ελέγχουμε αν αυτά είναι σε καλή κατάσταση (πχ. φθαρμένα σωσίβια, σκοινιά ξεφτισμένα, κλπ.)
  10. Ενημερωνόμαστε και τηρούμε τις οδηγίες – συμβουλές του υπεύθυνου της επιχείρησης. Διατηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους, δεν κάνουμε επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς, δεν υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας και δεν χειριζόμαστε ταχύπλοο σκάφος (jet ski κλπ.), εάν δεν κατέχουμε τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής.  
  11. Ενημερωνόμαστε για τον καιρό στην περιοχή, φροντίζουμε να διατηρούμε οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης και επιστρέφουμε αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.
  12. Ενημερώνουμε την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εφόσον διαπιστώσαμε ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη