Οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων, το οποίο συστήνεται για άνω των 60 ετών και για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Με εγκύκλιό του και για λόγους ορθού προγραμματισμού και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας το υπουργείο Υγείας γνωστοποιεί τα εξής:

Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)

γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων

Συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2

Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα εξασφαλίσουν τον απρόσκοπτο και ασφαλή αντιγριπικό εμβολιασμό του κοινού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2, ζητάει από τους φαρμακοποιούς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Εμβολιασμός ατόμων με υποψία νόσου Covid-19
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από Covid-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR). “Μολονότι η οποιαδήποτε ήπια ασθένεια δεν αποτελεί αντένδειξη στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο εμβολιασμός των πασχόντων θα πρέπει να αναβάλλεται για να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου, αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό. Πριν τον εμβολιασμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να διερευνάται διεξοδικά εάν οι εμβολιαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας Covid-19”.

Ορθή πρακτική για τον ασφαλή αντιγριπικό εμβολιασμό
Η αυστηρή λήψη μέτρων αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου κρίνεται απαραίτητη, καθώς η πιθανότητα ασυμπτωματικής νόσησης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα συχνή, αναφέρει ο ΠΦΣ. Μέτρα όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση κατάλληλης μάσκας, η αντισηψία των χεριών καθώς και η τακτική απολύμανση των επιφανειών, καθίστανται απαραίτητα. Επιπλέον αυτών συστήνεται: Η ενδελεχής διερεύνηση της πιθανότητας νόσησης με συμπτώματα της νόσου Covid-19 των εμβολιαζόμενων. Εάν σε περίπτωση παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα, ο ασθενής οφείλει να απομονώνεται ταχύτατα προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση σε άλλα άτομα επισκέπτες ή προσωπικό του φαρμακείου.

  • Τήρηση των αποστάσεων και των ανώτατων ορίων σε επισκέπτες του φαρμακείου
  • Χρήση μάσκας προστασίας από όλους τους επισκέπτες των φαρμακείων ηλικίας άνω των 2 ετών, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους εντός του φαρμακείου.
  • Τοποθέτηση αντισηπτικού χεριών πλησίον του σημείου στο οποίο διενεργείται ο εμβολιασμός
  • Ο φαρμακοποιός και το προσωπικό του φαρμακείου υποχρεωτικά φέρουν μάσκα προστασίας, λευκή ποδιά εργασίας, η οποία αλλάζει εφόσον υπάρχει η υπόνοια ότι μπορεί να έχει επιμολυνθεί. Ο φαρμακοποιός που διενεργεί τον εμβολιασμό φέρει μάσκα υψηλής προστασίας και κάλυμμα ματιών (γυαλιά προστασίας ή προσωπίδα). Μετά τον εμβολιασμό απολυμαίνεται η περιοχή στην οποία κάθισε ή ήρθε σε επαφή ο ασθενής. Η διαχείριση των εμβολιαζόμενων με τον προγραμματισμό ραντεβού ή την αναμονή εκτός του χώρου του φαρμακείου αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο αποφυγής του συνωστισμού.

“Η τήρηση μέτρων ασφαλείας κατά την επερχόμενη περίοδο είναι ουσιώδης και εναπόκειται στην επιστημονική κρίση και την επαγγελματική ευθύνη του καθενός μας. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο φαρμακοποιός κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ασφαλείας σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή στο φαρμακείο του θα πρέπει να αναβάλλει τον εμβολιασμό”, τονίζει ο ΠΦΣ.

Νεοτερη ενημέρωση 25/9

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

“Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη