Οδηγίες προστασίας από κεραυνούς

Με αφορμή την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης 24/8 στη Σαντορίνη, ο Αντιδήμαρχος Θήρας Γρηγόρης Μαντούσης συνοψίζει παρακάτω συμβουλές προστασίας από κεραυνούς. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Σε περίπτωση κεραυνών:

  1. Όταν βροντά, πηγαίνετε σε εσωτερικούς χώρους. Μόλις ακούσετε βροντή, δείτε κεραυνούς ή ο ουρανός φαίνεται απειλητικός, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο εσωτερικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  2. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι ασφαλής μέσα σε ένα μεγάλο κτήριο ή σε ένα εντελώς κλειστό όχημα με μεταλλική οροφή. Οποιοδήποτε μέρος πέρα από αυτές τις δύο τοποθεσίες δεν είναι ασφαλές.
  3. Κανονικό κτήριο θεωρείται μια κατασκευή με ηλεκτρική καλωδίωση και υδραυλικά. Οι σκηνές, τα υπόστεγα, οι καλύβες και τα περίπτερα για πικνίκ δεν είναι ασφαλή από κεραυνούς. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ο κεραυνός χτυπά ένα σπίτι ή άλλο κτίριο, ταξιδεύει μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων και των καλωδιώσεων σε γειωμένες ράβδους που διοχετεύουν με ασφάλεια όλη αυτή την ηλεκτρική ενέργεια στη γη. Μια σκηνή, για παράδειγμα, δεν προσφέρει τέτοια προστασία.
  4. Αν ακούσετε βροντή ενώ κάνετε κάμπινγκ ή βρίσκεστε στην παραλία και δεν έχετε πρόσβαση σε μεγάλο κτήριο, θα πρέπει να αναζητήσετε καταφύγιο στο όχημά σας αμέσως. Θα πρέπει να περιμένετε 30 λεπτά από την τελευταία φορά που ακούσατε βροντή για να φύγετε από το όχημα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.
  5. Οι ποδηλάτες ή οι μοτοσικλετιστές που ακούνε βροντή θα πρέπει να βρεθούν σε ένα ασφαλές κτήριο και επίσης να περιμένουν μέχρι να περάσουν 30 λεπτά από το τελευταίο βουητό.
  6. Πώς να αποφύγετε τους κεραυνούς σε εσωτερικούς χώρους;
    – Εάν μόλις ακούσατε βροντή κατευθυνθήκατε σε ένα κατάλληλο κτήριο, τότε είστε πολύ πιο ασφαλείς.
    – Το επόμενο βήμα είναι να κλείσετε τα παράθυρα και να αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών με καλώδιο.
    – Δεν πρέπει να ακουμπάτε καλωδιώσεις και υδραυλικά, όπως να κρατάτε ένα ενσύρματο τηλέφωνο ή να κρατάτε μια συσκευή τη στιγμή που θα χτυπήσει κεραυνός το σπίτι. Το να έχετε τα χέρια σε νερό που τρέχει στον νεροχύτη ή στην μπανιέρα ενέχει επίσης κίνδυνο.
    – Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από μπαλκόνια, βεράντες, γκαράζ, παράθυρα και εξωτερικές πόρτες.
  7. Όλα όσα ισχύουν για τους ανθρώπους, ισχύουν και για τα ζώα. Πάρτε τα κατοικίδιά σας μέσα το συντομότερο δυνατό όταν ακούσετε βροντή. Τα σπίτια σκύλων δεν παρέχουν προστασία από κεραυνούς και τα σκυλιά που είναι δεμένα σε δέντρα κινδυνεύουν ιδιαίτερα.
  8. Πώς να μείνετε ασφαλείς σε εξωτερικούς χώρους;
    – Το καλύτερο είναι να τσεκάρετε τον καιρό εάν έχετε προγραμματίσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και να τις αποφεύγετε εάν υπάρχει πρόβλεψη για καταιγίδα. Όμως εάν βρίσκεστε ήδη έξω και ακούσετε βροντές, υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τον κίνδυνο, στην περίπτωση που δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε κλειστό χώρο.
    – Σε περίπτωση καταιγίδας, αποφύγετε τα ανοιχτά χωράφια ή την κορυφή ενός λόφου. Ομοίως, θα πρέπει να μείνετε μακριά από ψηλά, απομονωμένα αντικείμενα όπως τα δέντρα και να απομακρυνθείτε αμέσως από υδάτινα σώματα. Αποφύγετε τυχόν υγρά ή μεταλλικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ηλεκτρισμό.
    – Οι χαμηλές περιοχές όπως οι κοιλάδες και οι χαράδρες είναι ένα ασφαλέστερο μέρος. Εάν βρίσκεστε σε ομάδα, απλωθείτε για να αποτρέψετε τη μεταφορά ρεύματος μεταξύ ανθρώπων. Και μην ξαπλώνετε στο έδαφος. Αν και η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων του κεραυνού επιζεί, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες.
Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Γενικά

  • Οι επιζώντες τις περισσότερες φορές υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς και εγκαύματα, ενώ μπορεί να μείνουν με κάποια αναπηρία, με συμπτωμάτων όπως επιληπτικές κρίσεις και απώλεια μνήμης.
  • Εάν κάποιος γύρω σας χτυπηθεί από κεραυνό, καλέστε αμέσως βοήθεια.
  • Οι άνθρωποι που έχουν χτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν ηλεκτρικό φορτίο, επομένως είναι ασφαλές να τους αγγίξετε και να τους μετακινήσετε. Φέρτε τους σε εσωτερικό χώρο αν είναι δυνατόν. Η καρδιά ή η αναπνοή του θύματος μπορεί να έχει σταματήσει και μπορεί να χρειαστεί ΚΑΡΠΑ.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη