Με αγαπημένους καλλιτέχνες, πλήθος επισκεπτών και σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, το φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα γιόρτασε στις 23-25 Αυγούστου τα δέκα χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα των Κυκλάδων. Όπως κάθε χρόνο, η Μάρπησσα της Πάρου φόρεσε τα καλά της, άνοιξε τα σπίτια και τις αυλές της, και υποδέχτηκε εκατοντάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ήρθαν να περπατήσουν και να γιορτάσουν.
Το σύνθημα που κυριαρχεί από το 2010, “Ελάτε _Να περπατήσουμε_ Μαζί_Στη Μάρπησσα” αποτέλεσε τη βάση για τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος και θεματικούς σταθμούς που καλωσόριζαν τους επισκέπτες στο γιορτινό τραπέζι με κεράσματα και σπιτικό λικέρ, τους οδηγούσαν στην αρχιτεκτονική διαδρομή που ανέδειξε χαρακτηριστικά στοιχεία του παραδοσιακού οικισμού, τους καλούσαν να γνωρίσουν την ομάδα εθελοντών και να ανακαλύψουν τις τοπικές συνήθειες γύρω από θέματα γιορτής. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να παίξουν το παιχνίδι “Δέκα χρόνια Διαδρομές” που εξελισσόταν σε κομβικά σημεία του οικισμού και ήταν βασισμένο στις διαφορετικές θεματικές των δέκα ετών του φεστιβάλ και στο αρχειακό υλικό που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Το πλούσιο πρόγραμμα του τριημέρου εγκαινίασε την Παρασκευή 23/8, το εργαστήριο για παιδιά δημοτικού “Έγινα κιόλας δέκα χρονών!”, με τη συγγραφέα και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης WWF Ελλάς, Ελένη Σβορώνου. Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη το εργαστήριο για εφήβους “Φωτογραφίζοντας τη γιορτή” με τη φωτογράφο Αθανασία Παναγέα, ενώ λίγο αργότερα η Δρ. Αρχοντούλα Βασιλαρά, αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ, οδήγησε τους επισκέπτες σε μια διαδρομή παρατήρησης και ανακάλυψης της μοναδικής φυσιογνωμίας της Μάρπησσας.
Η πρώτη βραδιά του φεστιβάλ έκλεισε με τρία ξεχωριστά events, την παράσταση σύγχρονου χορού “(Re)Related” από τους χορευτές Αναστασία Βαλσαμάκη, Δημήτριο Μυτιληναίο, Νεφέλη Καδινοπούλου – Αστερίου σε χορογραφία της Άννας Ανουσάκη, τη συναυλία των Gadjo Dilo με gypsy jazz ρεπερτόριο και τη μεταμεσονύκτια αφήγηση παραμυθιών για μεγάλα παιδιά από τη Λίλη Λαμπρέλλη.
Η δεύτερη μέρα, Σάββατο 24/8, ξεκίνησε νωρίς το πρωί, με ανάβαση στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου – Αγίου Νικολάου, όπου ο σπηλαιολόγος της Ε.Σ.Ε. Γιώργος Ανουσάκης εισήγαγε τους περίπου 140 επισκέπτες στον μυστηριώδη υπόγειο κόσμο της Πάρου. Οι απογευματινές δράσεις συνεχίστηκαν με το δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά δημοτικού “Από-τυπώματα γιορτής” από την ομάδα MUMS – Graphic Design Studio, ενώ παράλληλα, ο δάσκαλος ελληνικού παραδοσιακού χορού Δρ. Βασίλης Καρφής ξεσήκωσε με το εργαστήριο παραδοσιακού χορού εφήβους και ενήλικες.
Ακολούθησαν, η απαγγελία “Όσα τα οστά χρωστούνε στην πέτρα”, από τον Θωμά Τσαλαπάτη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης “Το καλοκαίρι είναι το αντίθετο της ιστορίας” και οι προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από το βραβευμένο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, όπου θεατές όλων των ηλικιών κατέκλυσαν την πλατεία Χριστού. Την αυλαία άνοιξε η ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου – Μάρπησσας τον Απρίλιο του 2019, υπό την καθοδήγηση του Ιταλού animator Thomas Künstler.
Η βραδιά έκλεισε με μια ιδιαίτερη, εορταστική συναυλία με τη συμμετοχή των Βαγγέλη Καρίπη, Πέτρου Κλαμπάνη, Γιώργου Κοντογιάννη, Σταύρου Λάντσια, Σπύρου Μάνεση, Μάρθας Μαυροειδή, Σπυριδούλας Μπάκα, Αλέξανδρου Μποτίνη, Γιώργη Ξυλούρη και Σωκράτη Σινόπουλου. Οι 10 μουσικοί, που έχουν τιμήσει με τη συμμετοχή τους το φεστιβάλ τις περασμένες χρονιές, συνεργάστηκαν σε ένα μοναδικό project το οποίο ετοίμασαν ειδικά για το 10ο φεστιβάλ και συνέπραξαν για πρώτη φορά όλοι μαζί επί σκηνής, σε μια συναυλία που καθήλωσε το κοινό.
Η τελευταία μέρα, Κυριακή 25/8, ξεκίνησε δυναμικά με το πρωτάθλημα σβούρων, ενώ είχε προηγηθεί εργαστήρι κατασκευής ξύλινων σβούρων από τον ξυλοτορνευτή και μουσικό Φανούρη Πετρόπουλο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για παιδιά με έμπνευση από τον κόσμο των κυκλαδικών ειδωλίων. Αργότερα, ξεκίνησε η καθιερωμένη τσαμπουνοπατινάδα με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο, που οδήγησε τους επισκέπτες μέσα από τα στενά της Μάρπησσας στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι με τους Νίκο Οικονομίδη, Κυριακή Σπανού, Παναγιώτη Βέργο, Γιώργο Γαβρά, Νίκο Τσαντάνη και Μπάμπη Μαρκουλή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που είχε επιμεληθεί η Δέσποινα Ζευκιλή με τίτλο “Το καλοκαίρι είναι το αντίθετο της ιστορίας”, όπου συμμετείχαν οι εικαστικοί Ναταλί Γιαξή, Ανθή Δαουτάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης. Επίσης, παρακολουθήσαν την προβολή φωτογραφιών με θέμα το φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα της Αθανασίας Παναγέα και επισκέφθηκαν την οικία Ασπροπούλου, την οικία Ανουσάκη και τον μύλο Άγουρου, που υποδέχτηκαν τον κόσμο ειδικά για το φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάρου, με την υποστήριξη της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
[adning id="140783"]