Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 άρχισαν!

Τελευταία ενημέρωση 27/7 – ώρα 02:30

Με μια διαφορετική και άνευ προηγουμένου τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε υπό έντονη βροχόπτωση, κηρύχθηκε επίσημα η έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, η τελετή έναρξης δεν πραγματοποιήθηκε σε στάδιο, αλλά στην “καρδιά” της διοργανώτριας πόλης, τον ποταμό Σηκουάνα. Δεκάδες σκάφη μετέφεραν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού.

Όπως πάντα, το πρώτο σκάφος που άνοιξε την ιδιότυπη φέτος παρέλαση των αθλητών μετέφερε την ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρους την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

 

Ακολούθησε το σκάφος με την 37μελή αποστολή των προσφύγων και συνέχισαν άλλες 205 αποστολές από όλο τον κόσμο με αλφαβητική σειρά, με τελευταία την αποστολή της διοργανώτριας Γαλλίας.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Οι αποστολές αναχωρούσαν από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), συνέχιζαν περνώντας από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και έφταναν κοντά στον Πύργο του Άιφελ, περνώντας κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόβσκι, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού με αδιάβροχα και ομπρέλες, μέσω 80 γιγαντοοθονών που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής.

 

Η φλόγα παραδόθηκε στο Τροκαντερό στον Ζινεντίν Ζιντάν, που με τη σειρά του την παρέδωσε στον Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος μετέφερε τη φλόγα με σκάφος μέσω του Σηκουάνα, έχοντας στο πλευρό του τους παγκόσμιους θρύλους του αθλητισμού Καρλ Λιούις, Νάντια Κομανέντσι και Σερένα Γουίλιαμς. Η φλόγα έφτασε στην περιοχή του Λούβρου, όπου μεταφέρθηκε χέρι με χέρι από θρυλικούς Γάλλους αθλητές.

Ο αθλητής του τζούντο Τέντι Ρινέρ και η αθλήτρια του στίβου Ζοζέ Μαρί Περέκ ήταν οι δύο τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι άναψαν μαζί τον ιπτάμενο βωμό.

 

Η φλόγα άναψε σ’ ένα αερόστατο, το οποίο σηκώθηκε ψηλά στον παριζιάνικο ουρανό.

Αμέσως μετά, η τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν, η οποία είχε να τραγουδήσει ζωντανά για μία πενταετία, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, ανέβηκε στη σκηνή στον Πύργο του Άιφελ και ερμήνευσε μοναδικά το “L’ Hymne a l’amour” της Εντίθ Πιάφ, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την τελετή.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη