Θέματα υγείας: Οι ουρολοιμώξεις στη γυναίκα

* Του Γιώργου Κορδαλή

Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που πλήττει κυρίως τις γυναίκες, λόγω της ανατομικής κατασκευής του ουρογεννητικού τους συστήματος. Προσβάλλονται πιο εύκολα από μικρόβια επειδή η ουρήθρα τους είναι μικρότερη από την ανδρική και γειτνιάζει με τον κόλπο και την περιοχή του πρωκτού.

Πάσχω από ουρολοίμωξη;
Νιώθετε περίεργο πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης σε συνδυασμό με ένα αίσθημα “καψίματος”; Αισθάνεστε μια συνεχή ακαταμάχητη επιθυμία για ούρηση και, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, αποβάλλετε πολύ μικρή ποσότητα ούρων; Τα ούρα σας είναι θολά ή ροδόχρωμα και έχουν άσχημη οσμή;
Αν έχετε παρατηρήσει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από μια απλή και σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμη ουρολοίμωξη.

Τα “ναι” και τα “όχι” της θεραπείας
Επειδή οι ουρολοιμώξεις έχουν αρκετά μεγάλη συχνότητα και συνήθως θεραπεύονται εύκολα, πολλές ασθενείς δεν τους δίνουν τη δέουσα σημασία και αναλαμβάνουν να παίξουν το ρόλο του γιατρού. Είναι σημαντικό να μην παίρνετε την πρωτοβουλία να ξεκινήσετε από μόνη σας κάποια αντιβιοτική αγωγή, αν δεν έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί το γιατρό σας, διότι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να καλύψετε τα συμπτώματα και ενδεχομένως να συμβάλετε στη μετάπτωση μιας σχετικά αθώας πάθησης σε σοβαρό νόσημα.

Τι θα πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε την προσβολή από ουρολοίμωξη
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα ενοχλητικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά τη σεξουαλική επαφή. Είναι αναμενόμενο ορισμένα μικρόβια να εισέλθουν στην ουρήθρα δια μέσου των μικρών εκδορών που προκαλούνται σε αυτήν κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες εμφανίζουν κυστίτιδα κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με το σύντροφό τους. Για να ελαττώσετε τις πιθανότητες να σας συμβεί κάτι τέτοιο, φροντίστε να κενώνετε την κύστη σας λίγο μετά την επαφή και να τοποθετείτε σωστά το διάφραγμα ή τα άλλα μηχανικά μέσα αντισύλληψης. Επίσης μη χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα σπερματοκτόνου και φροντίστε για την καλή λίπανση του κόλπου, ιδίως αν είστε σε μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία.
Πίνετε όσα περισσότερα υγρά μπορείτε, έτσι ώστε να αδειάζετε την κύστη σας σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Επίσης, προσέξτε την υγιεινή της περιοχής, φροντίζοντας να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω μετά την ούρηση. Καλό θα ήταν να πλένετε την περιοχή ή να την καθαρίζετε με νερό πιο σχολαστικά, μετά την αφόδευση.
Εάν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε ταμπόν, θα πρέπει να το αλλάζετε κάθε φορά που επισκέπτεστε την τουαλέτα. Επιβάλλεται να αλλάζετε συχνά τις σερβιέτες υγιεινής διότι όταν λερωθούν αποτελούν “ιδανικό μέσο” πολλαπλασιασμού των μικροβίων.
Αποφύγετε επίσης την πολύωρη ορθοστασία φορώντας ψηλοτάκουνα παπούτσια και γενικότερα την καταπόνηση της μέσης σας με οποιοδήποτε τρόπο.
Τέλος, να θυμάστε ότι τα πολύ στενά παντελόνια, τα συνθετικά εσώρουχα και γενικά τα εφαρμοστά ρούχα ευνοούν τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για προσβολή από μικρόβια.

* Ο Δρ.Γεώργιος Κορδαλής είναι Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στο Κεντρικό Πολυιατρείο Σαντορίνης και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη