Οι προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού για το 2021

Η Σαντορίνη μεταξύ των δεικτών αποτίμησης του κυβερνητικού έργου στον χώρο του τουρισμού

Το πρόγραμμα δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού της φετινής χρονιάς περιλαμβάνεται, όπως και άλλων Υπουργείων, στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 που παρουσιάστηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους. Ανάμεσα στους δείκτες αποτίμησης του έργου του Υπουργείου είναι και η διαμόρφωση πιλοτικού σχεδίου για την βιώσιμη ανάπτυξη τουριστικών περιοχών με την εκπόνηση πλάνου δράσης για τη Σαντορίνη. Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Σαντορίνη αποτελούν πρότυπο για τη λειτουργία των DMMOs, η σύσταση των οποίων προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Τουρισμού, το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 αναφέρει τα παρακάτω:

Μείζονες στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου Τουρισμού (ΥΠΤΟ) για το 2021 είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid19 στον ελληνικό τουρισμό, η διεθνής προώθηση του ελληνικού “brand”, η προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καθώς και η ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας δεξιοτήτων ανθρώπινου παράγοντα στον τουρισμό.

Η πανδημία του κορονοϊού καταφανώς επισκιάζει τα τρέχοντα προβλήματα του τουριστικού τομέα παγκοσμίως. Λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών δραστηριοτήτων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ζημιές πολύ μεγάλης κλίμακας, ιδιαιτέρως σε εθνικές οικονομίες οι οποίες εξαρτώνται κατά βάση από τον τουρισμό. Χάρη στην ορθή κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες, η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον τουριστικό κλάδο, επηρεάστηκε σε σημαντικά μικρότερο βαθμό σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες. Ο ελληνικός τουρισμός άνοιξε με ασφάλεια και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη επισκεπτών αλλά και τουριστικών οργανισμών, με διεθνείς διακρίσεις, βραβεία και δημοσιεύματα. Ωστόσο είναι διαπιστωμένο ότι παγκοσμίως επικρατεί ανασφάλεια ως προς τα ταξίδια αναψυχής και τον τουρισμό γενικώς, με μειωμένη πρόθεση για τουριστικές μετακινήσεις και χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, εξαιτίας της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης.

Σε επίπεδο οικονομίας, έχοντας ως δεδομένο την υψηλή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στο ελληνικό ΑΕΠ, το Υπουργείο καλείται να ανταπεξέλθει στις αρρυθμίες τις οποίες έχει προκαλέσει ο Covid19. Εντός του 2021 αναμένεται η εκπόνηση εναλλακτικών σεναρίων στήριξης του ελληνικού τουρισμού, πάντα σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. Επίσης, το Υπουργείο θα συνεχίζει να στηρίζει μέσα στο νέο έτος, με ολοκληρωμένο προγραμματισμό,τον εσωτερικό τουρισμό με γνώμονα τη μερική ανάκαμψη του κλάδου, σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο.

Για το έτος 2021 το ΥΠΤΟ προχωρά σε μεταρρυθμίσεις που θα υποβοηθήσουν τον ελληνικό τουρισμό να ξεπεράσει το δύσκολο στάδιο στο οποίο βρέθηκε.

Στο πλαίσιο της προώθησης της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, το ΥΠΤΟ έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές του την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs). Στόχος των Οργανισμών είναι η αποτελεσματική διαχείριση του εκάστοτε προορισμού κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι η τουριστική δραστηριότητα αποβαίνει επωφελής από οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής απόψεως.

Το πρότυπο λειτουργίας των DMMOs έχει τεθεί ήδη σε πρακτική εφαρμογή με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Σαντορίνη. Οι κύριοι άξονες και οι βασικές προτεραιότητες του Σχεδίου προβλέπουν την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών, την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την αποσυμφόρηση περιοχών έντονου συνωστισμού εντός της Σαντορίνης, την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αναβάθμιση και προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού μέσα στο επόμενο έτος. Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων θα είναι μετρήσιμα μέσω του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Επίτευξη Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες που αναμένονται εντός του 2021 είναι η επιτάχυνση διαδικασιών για διευκόλυνση των επενδύσεων, η αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας και η διαμόρφωση πλαισίου για το συνεγγυητικό κεφάλαιο. Αναπτυξιακού χαρακτήρα είναι επίσης η εκπόνηση στρατηγικής για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων και του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και η ανάδειξη θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Σχεδιάζοντας την κομβικής σημασίας διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, το ΥΠΤΟ αναμένεται εντός του 2021 να αναδείξει τα ψηφιακά εργαλεία ως βασικό μέσο τουριστικής προβολής με την ολοένα αυξανόμενη ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διοικητικών διαδικασιών με χρήση εργαλείων ΤΠΕ και με διασύνδεση βάσεων δεδομένων. Προτεραιότητα θα δοθεί και στην προώθηση του ψηφιακού προσανατολισμού των επιχειρήσεων (λειτουργία, προβολή-προώθηση, διασύνδεση), προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες σε συνθήκες κρίσης. Για να ανταποκριθεί επαρκέστερα στο ρόλο του, το Υπουργείο προγραμματίζει απλούστευση διαδικασιών, ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση λειτουργίας του οργανισμού και εποπτευόμενων φορέων του.

Επίσης συνεχίζει και ενισχύει εντός του 2021 τη δράση του για τη συστηματική ανάδειξη θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μεταξύ αυτών είναι ο γαστρονομικός τουρισμός και ο ορεινός τουρισμός.

Στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης εντάσσονται και οι πολιτικές διεύρυνσης του προσβάσιμου τουρισμού, οι οποίες προγραμματίζονται να υλοποιηθούν εντός του 2021, με στόχο τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος. Ως εκ τούτου, πρόκειται να θεσπιστούν μέσα στο νέο έτος διατάξεις σε ό,τι αφορά στις υποδομές (προσβασιμότητα, μεταφορές, επισκεψιμότητα μνημείων, μουσείων, κλπ.), στην παροχή προσβάσιμης ειδικής πληροφόρησης και στις εγκαταστάσεις (σχετικές με την διαμονή, την κινητικότητα, την ενημέρωση, την εστίαση, την ψυχαγωγία, κλπ). Επιπλέον, προβλέπεται η διασύνδεση των δράσεων προσβασιμότητας στο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό, πρόκειται να εισαχθεί το ζήτημα της προσβασιμότητας των τουριστικών υπηρεσιών στην τουριστική εκπαίδευση.

Για την καλύτερη προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς, το Υπουργείο θέτει ως προτεραιότητα για το 2021 την εκπόνηση στρατηγικής για αγορές-στόχους εκτός ΕΕ παράλληλα με την αποτελεσματική διαχείριση της δωδεκάμηνης τουριστικής προβολής της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στις βασικές ενέργειες του ΥΠΤΟ περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Με αποδεδειγμένη εμπιστοσύνη για την προστιθέμενη αξία των δεξιοτήτων του ανθρώπινου παράγοντα στον τουρισμό, αναμένεται η θεσμοθέτηση της ανωτατοποίησης των Ανωτέρων Σχολών Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της ουσιαστικήςαναβάθμισης και αναδιάρθρωσης της τουριστικής εκπαίδευσης.

Το ΥΠΤΟ μέσα στο 2021 πρόκειται να εισαγάγει πλήθος ρυθμιστικών πρωτοβουλιών όπως την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, και την αναμόρφωση του πλαισίου για τις υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες. Σημαντική θέση κατέχουν επίσης το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου χωροθέτησης και αδειoδότησης τουριστικών λιμένων και το αναμενόμενο από χρόνια πλαίσιο για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.

Η επιτυχία του έργου του Υπουργείου θα κριθεί με την χρήση επιλεγμένων δεικτών αποτίμησης. Για το 2021, οι δείκτες αυτοί αφορούν την υλοποίηση της στήριξης τουριστικών επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό και την ανάδειξη πέντε θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Επίσης, το Υπουργείο προσδοκά ότι θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση πιλοτικού σχεδίου για την βιώσιμη ανάπτυξη τουριστικών περιοχών με την εκπόνηση πλάνου δράσης για τη Σαντορίνη και η σύσταση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Θα αξιολογηθεί, τέλος, κατά πόσο ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση στρατηγικής για την είσοδο σε τέσσερις αγορές-στόχους εκτός ΕΕ και η εφαρμογή δωδεκάμηνης τουριστικής προβολής της χώρας.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΤΟ για το 2021 ανέρχεται σε 57 εκατ. ευρώ, και έχουν προγραμματιστεί προσλήψεις για την κάλυψη 16 θέσεων.

Συνοπτικά, τα βασικά στοιχεία του προγραμματισμού του Υπουργείου Τουρισμού για το 2021 έχουν ως εξής:

Στόχοι

  • Αντιμετώπιση συνεπειών πανδημίας Covid-19 στον ελληνικό τουρισμό
  • Προώθηση Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης
  • Διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • Ενίσχυση προστιθέμενης αξίας δεξιοτήτων ανθρώπινου παράγοντα στον Τουρισμό
  • Προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς

Βασικές μεταρρυθμίσεις

  • Ελληνικός Δορυφόρος Λογαριασμός Τουρισμού (ΕΛ-ΔΛΤ)
  • Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού (DMOs)
  • Επιτάχυνση διαδικασιών για διευκόλυνση των επενδύσεων
  • Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας
  • Ανάδειξη θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
  • Εκπόνηση στρατηγικής για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων και του θαλάσσιου τουρισμού
  • Διαμόρφωση πλαισίου για το συνεγγυητικό κεφάλαιο

Μείζονα έργα και προγράμματα

  • Αναβάθμιση υποδομών τουριστικών λιμένων
  • Ανάδειξη γαστρονομικού τουρισμού και προώθηση ελληνικής γαστρονομίας
  • Αναβάθμιση προσβάσιμων υποδομών σε αιγιαλό
  • Ανάπτυξη ορεινού τουρισμού
  • Απλούστευση διαδικασιών, ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση λειτουργίας Οργανισμού και εποπτευόμενων φορέων

Ρυθμιστικό πλαίσιο

  • Κωδικοποίηση τουριστικής νομοθεσίας – Α’ Τρίμηνο 2021
  • Ν/Σ Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs) – Α’ Τρίμηνο 2021
  • Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου χωροθέτησης και αδειoδότησης τουριστικών λιμένων – Α’ Τρίμηνο 2021
  • Π.Δ. για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου – Β’ Τρίμηνο 2021
  • Πλαίσιο για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης – Γ’ Τρίμηνο 2021
  • Διαμόρφωση πλαισίου για την ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου – Δ’ Τρίμηνο 2021
  • Αναμόρφωση πλαισίου για υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες – Δ’ Τρίμηνο 2021

Δείκτες αποτίμησης

  • Υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη τουριστικών περιοχών με την εκπόνηση πλάνου δράσης για τη Σαντορίνη
  • Είσοδος σε αγορές-στόχους εκτός ΕΕ

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη