Οινοπαρουσίαση: Κατσανό Γαβαλά

Το οινικό ταξίδι του “ατλαντίς” συνεχίζεται αυτήν την εβδομάδα με ένα εναλλακτικό κρασί, ένα κρασί από γηγενείς σπάνιες ποικιλίες που καλύπτουν μόνο το 1% του θηραϊκού αμπελώνα. Ο λόγος για το Κατσανό της Οινοποιίας Γαβαλά που αποτελείται από τις ποικιλίες Κατσανό (85%) και Γαϊδουριά (15%).

Το Κατσανό 2012 είναι ένα φρέσκο κρασί, με ανοιχτόχρωμο λευκό χρώμα, με πρασινωπές ανταύγειες και που αναδύει γλυκά αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων (π.χ. βερίκοκο). Έχει απαλή γεύση με εξαιρετική ισορροπία και ευχάριστη αρωματική επίγευση.

Το εκτιμώμενο δυναμικό παλαίωσης είναι τα 5 έτη. Κατά τον ίδιο τον οινοποιό, κ. Γιώργο Γαβαλά, τα χαρακτηριστικά του βελτιώνονται αν ωριμάσει για τουλάχιστον ένα χρόνο μέσα στην φιάλη. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια αναπτύσσει αρώματα και γεύση σαν να έχει παλαιώσει σε βαρέλι (π.χ. πιο καπνιστά αρώματα, πιο βουτυράτη/λιπαρή γεύση). Καθώς είναι ένα σχετικά νέο κρασί (οινοποιήθηκε πρώτη φορά το 2006), η εξέλιξή του είναι ακόμα αντικείμενο μελέτης και παρατήρησης.

Ο αλκοολικός του τίτλος είναι 13% vol. Σερβίρεται στους 12 °C και μπορεί να συνοδεύσει θαλασσινά, λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες, ενώ προτείνεται επίσης και ως απεριτίφ.

Η ετήσια παραγωγή δεν ξεπερνάει τις 3000 φιάλες και η ενδεικτική λιανική τιμή είναι στα 14 €.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη