Θέματα υγείας: Οινόπνευμα και καρδιά

Τελικά κάνουν καλό στην καρδιά 1-2 ποτηράκια κρασί καθημερινά;

Γράφει ο Δρ. Βασίλης Νομικός*

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τις επιδράσεις του αλκοόλ στην καρδιά. Για πολλά χρόνια και στηριγμένοι στο “γαλλικό παράδοξο”, το ότι δηλαδή οι Γάλλοι έχοντας τις ίδιες διατροφικές συνήθειες με άλλους Ευρωπαίους είχαν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια, πιστεύαμε πως η καθημερινή χρήση δυο ποτηριών κόκκινου κατά προτίμηση κρασιού, μάλλον ωφελούσε την καρδιά, μέσω κάποιων αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.

Με τα χρόνια, η θεωρία αυτή έχει ισχυρά αμφισβητηθεί και υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως η διαφορά στη νοσηρότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, όσων κατανάλωναν κόκκινο κρασί στην Γαλλία, μάλλον οφειλόταν στο ότι αυτοί ήταν άτομα πιο υψηλού βιοτικού επιπέδου και άρα είχαν άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως κατανάλωση λιγότερων λιπαρών, καλύτερη πρόσβαση σε γιατρούς για ρύθμιση πχ πιέσεως ή σακχάρου κλπ.

Πράγματι κάποιες ουσίες που περιέχονται στο κρασί έχει αποδειχτεί πως ανεβάζουν ελαφρά την HDL χοληστερόλη (την καλή δηλαδή) και έχουν και κάποια επίδραση στην τάση των αιμοπεταλίων να συγκολλούνται και να κάνουν θρόμβους (ωφέλεια μέσω της ρεσβερατρόλης). Όμως όλες αυτές οι ωφέλειες αποκτώνται και με κατανάλωση άλλων τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά σε συνδυασμό με λίγη άσκηση, όπως το περπάτημα. Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά, μελέτες που έγιναν με την χρήση βιταμίνης Ε (κλασσικό αντιοξειδωτικό), παραδόξως δεν έδειξαν κάποια διαφορά στη νοσηρότητα, στον γενικό πληθυσμό. Συνεπώς γιατί για να πάρουμε κάποια οφέλη πρέπει να υποστούμε μαζί και τις βλαπτικές επιδράσεις του οινοπνεύματος;

Επομένως, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως για τις γυναίκες (γιατί μπορούν και μεταβολίζουν τη μισή ποσότητα οινοπνεύματος από τους άντρες) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης, σε εναπόθεση λίπους στο συκώτι ή απορύθμιση του διαβήτη και σε ακραίες περιπτώσεις σε κύρωση του ήπατος ή καταστροφή του καρδιακού μυός με συνέπεια την αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.

Όταν λοιπόν λέμε για λογική χρήση εννοούμε το πολύ δύο ποτήρια κρασί για άντρες ή ένα για τις γυναίκες. Αν χρησιμοποιούνται άλλου τύπου οινοπνευματώδη, μπορούμε από την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα να βρούμε το ισοδύναμο. Πχ 200 γρ κρασί με 12% αλκοόλ, έχουν 24 γρ οινόπνευμα και 100 γρ ουίσκι με 42% αλκοόλ, έχουν 42 γρ οινόπνευμα.

[adning id="140783"]

Να αναφέρουμε επίσης πως η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος από νεαρά άτομα σε λίγη ώρα, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που λέγεται “δηλητηρίαση από οινόπνευμα”, μια πολύ βαριά κατάσταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονη ζάλη, διαταραχή στην αναπνοή, πτώση της θερμοκρασίας (υποθερμία), σπασμούς, μείωση των αναπνοών, εμέτους και λιποθυμία. Αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν ένα νέο άτομο στον θάνατο, συνήθως μέσω επιπλοκών από την καρδιά. Η χορήγηση καφέδων ή κρύου ντους επιδεινώνει σημαντικά την κατάσταση.

Ως τελικό συμπέρασμα λοιπόν έχουμε πως δεν μπορεί να πίνουμε για να κάνουμε καλό στην καρδιά μας και ας αφήσουμε όσο μπορούμε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ και να μείνει αυτό για μια συμμετοχή μας στην παρέα και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις γιατί εύκολα μπορεί να η ωφέλεια να μετατραπεί σε ζημιά. Άλλωστε δεν μπορεί να ξεχνάμε την πολύ μεγάλη συμμετοχή της κατάχρησης του οινοπνεύματος σε τροχαία ατυχήματα που τόσο μεγάλο κακό έχει κάνει σε πάρα πολλούς κυρίως νέα παιδιά.

* Ο κος Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη