Οκτώ υγιεινές συνήθειες μπορεί να συμβάλουν στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής, εάν οι άνθρωποι τις υιοθετήσουν μέχρι τη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής “Nutrition 2023”, στη Βοστώνη.
Τα οκτώ κλειδιά για αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι:
- σωματική δραστηριότητα,
- απαλλαγή από εθισμό στα οπιοειδή,
- αποχή από το κάπνισμα,
- διαχείριση του άγχους,
- καλή διατροφή,
- μη τακτική κατανάλωση αλκοόλ,
- καλή ποιότητα ύπνου
- θετικές κοινωνικές σχέσεις.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ιατρικούς φακέλους για πάνω από 700.000 βετεράνους ηλικίας 40-99 ετών στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν την περίοδο 2011-2019.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που έχουν υιοθετήσει και τις οκτώ αυτές συνήθειες στην ηλικία των 40 ετών προβλέπεται ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο 24 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες που δεν έχουν καμία από αυτές τις συνήθειες. Για τις γυναίκες, οι οκτώ αυτοί παράγοντες στη μέση ηλικία συσχετίστηκαν με 21 επιπλέον χρόνια ζωής σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν καμία από αυτές τις συνήθειες.
Συγκεκριμένα, η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής και συσχετίστηκαν με περίπου 30-45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζονται με περίπου 20% αύξηση του κινδύνου θανάτου, ενώ η έλλειψη θετικών κοινωνικών σχέσεων συνδέεται με 5% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον ρόλο του τρόπου ζωής σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες που οδηγούν σε πρόωρη αναπηρία και θάνατο.
Η υιοθέτηση περισσότερων παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής σε νεαρότερη ηλικία (περίπου στα 40 χρόνια) συνδέεται με τα μεγαλύτερη κέρδη στο προσδόκιμο ζωής, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι η υιοθέτηση ακόμη και λίγων από αυτούς τους παράγοντες ή η υιοθέτηση σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ