Σε 2.691 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά τη σημερινή ανακοίνωση 13 ακόμα νέων κρουσμάτων, 6 εκ των οποίων σχετίζονται με χώρους συναθροίσεων κρουσμάτων. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, από το σύνολο των κρουσμάτων, το 55,5% αφορά άνδρες, τα 603 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.349 με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 32 και έχουν διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν δύο ακόμα θάνατοι. Συνολικά οι θανόντες από τον κορονοϊό φτάνουν τους 150, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Επίσης, 85 άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σχετικά με την επίδραση του καλοκαιριού στον κορονοϊό, όπως ανέφερε ο κος Τσιόδρας, πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση του ιού. “Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του κορονοϊού”, πρόσθεσε, σχολιάζοντας την πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι, όπως αναφέρθηκε από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία. Ωστόσο, είπε ότι δεν θέλει να μιλάμε με πιθανότητες. “Θα περιμένουμε και θα δούμε. Όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια δική μας συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής στην καθ’ ημέρα πράξη”, κατέληξε.
Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα που απαιτείται ώστε να φανεί η επίδραση της πρώτης άρσης των μέτρων στον δείκτη R0 είπε ότι είναι νωρίς ακόμη και ότι “θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλες 10 μέρες. “Θα παρακολουθούμε σταδιακά τι γίνεται και θα είμαστε σε επιφυλακή. Δεν μπορώ να πω από τώρα ότι 15 μέρες μετά θα σας πούμε με σιγουριά τι γίνεται αλλά μετά από 15 μέρες θα ξέρουμε με ακρίβεια πού πάμε”. Βλέπουμε με αισιοδοξία βέβαια, πρόσθεσε, ότι χώρες που υλοποίησαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχετικά καλό δρόμο κι αυτό μας δίνει μια καλή αίσθηση για τη συνέχεια.
Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων, ο κος Τσιόδρας είπε ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για καθαρά επιδημιολογικούς λόγους και στη χώρα μας. Παράλληλα, επικαλέστηκε τα αισιόδοξα αποτελέσματα μελέτης που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα. “Σχεδόν σε όλους όσους πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού. Η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά αποτελέσματα είναι μικρότερη του 1%. Η τεχνική ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1.300 άτομα που είχαν περάσει ήπια τη νόσο”. Όπως παρατήρησε ο κος Τσιόδρας, η μελέτη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα από το αν κάποιος νόσησε βαριά ή όχι. Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν 21 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό είχαν θετικά αντισώματα. Η ίδια ομάδα έχει συνδυάσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος να εξουδετερώνει τον ιό. “Φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας έναντι του τρέχοντος στελέχους του ιού. Το ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και θα πρέπει υπομονετικά να περιμένουμε να απαντηθεί επιστημονικά είναι για πόσο καιρό θα κρατάει αυτή η ανοσία”, επισήμανε ο κος Τσιόδρας. Για αυτό, όπως είπε, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν ασθενείς που έχουν περάσει τη νόσο για 6 ή 12 μήνες και να βλέπουν πώς συμπεριφέρονται τα αντισώματά τους.
Σε ερώτηση για τον αν το εμβόλιο της φυματίωσης -που έχει γίνει σε μεγαλύτερο πληθυσμό σε πολίτες χωρών που δείχνουν να επλήγησαν λιγότερο από τον κορονοϊό- παρέχει κάποια προστασία από τον ιό, ο κος Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στην απάντησή του. “Θεωρώ ότι είναι ακόμα αναπάντητο το ερώτημα, είναι επιδημιολογικά τα δεδομένα. Μπορεί να υπάρχει μια βάση αλλά πρόκειται για επιδημιολογικά δεδομένα”. Θα μας πάρει κάποιους μήνες για να έχουμε ξεκάθαρη απάντηση, τόνισε, εξηγώντας ωστόσο πως ίσως το εμβόλιο “ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς άμυνας, εσωτερικής ανοσίας πολύ σημαντικούς και έχει βρεθεί ότι η χρήση του εμβολίου BCG κατά της φυματίωσης προφυλάσσει από τις ιώσεις του αναπνευστικού στα παιδιά από παλιότερες μελέτες”. Όπως συμπλήρωσε, ήδη έχουν ξεκινήσει μελέτες σε κάποιες χώρες όπως η Ολλανδία, όπου επιστήμονες χορηγούν το εν λόγω εμβόλιο σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παίρνοντας τη σκυτάλη της ενημέρωσης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα πρώτα 24ώρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των κανόνων
“Είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά απ’ ό,τι να αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω”, τόνισε και προσέθεσε πως ένα από τα πράγματα που μπορούν να μας γυρίσουν πίσω είναι και η προσπάθεια ελάχιστων να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ενημερώνοντας ότι χθες εντοπίστηκαν δύο καφέ-μπαρ τα οποία λειτουργούσαν παράνομα.
Συνολικά τις τελευταίες 4 ημέρες ανακοίνωσε πως έχουν διαπιστωθεί 18 παραβάσεις σχετικές με τη λειτουργία επιχειρήσεων και έχουν πραγματοποιηθεί 19 συλλήψεις, ενώ έχουν διαπιστωθεί και 414 παραβάσεις που αφορούν μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού. Με αφορμή το τελευταίο, ο κος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνηση τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η διαμόρφωση της νέας καθημερινότητας είναι μια σταδιακή διαδικασία που μπορεί να φαντάζει αργή με δεδομένη την κόπωση των τελευταίων εβδομάδων, είναι όμως απαραίτητο “να λειτουργήσουμε με σύνεση με πειθαρχία, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το κάθε μας βήμα”, υπογράμμισε ο κος Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά, “δεν πρέπει να αφήσουμε την ανυπομονησία μας τη βιασύνη μας να τα θέσουν σε κίνδυνο. Παραμένουμε πειθαρχημένοι, υπεύθυνοι, γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν εχθές”.
Σημειώνεται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η τακτική ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό από τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά δε θα γίνεται καθημερινά, αλλά κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Τις υπόλοιπες ημέρες θα εκδίδεται γραπτή ανακοίνωση για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα και αν απαιτηθεί θα γίνονται έκτακτες ή και καθημερινές ενημερώσεις.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ