Ολοκληρώθηκε ο γύρος του κόσμου με το ηλιακό αεροπλάνο

Προσγειώθηκε το πρωί της Τρίτης 26/7 στο Άμπου Ντάμπι το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2, προερχόμενο από την Αίγυπτο, ολοκληρώνοντας έτσι τον γύρο του κόσμου πετώντας χωρίς καύσιμα. Στόχος των δύο Ελβετών πρωτοπόρων Betrand Piccard και André Borschberg ήταν η ενθάρρυνση για την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αερομεταφορές.

Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 επίσης από το Άμπου Ντάμπι και ολοκληρώθηκε στο ίδιο μέρος μετά από 17 σκέλη πτήσεων, έχοντας διανύσει συνολικά 43,041 χλμ σε 23 αθροιστικά μέρες.  Η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτήση του ήταν αυτή από την Ιαπωνία μέχρι την Χαβάη, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, που διήρκεσε 118 ώρες.

Πηγή: Solar Impulse
Πηγή: Solar Impulse

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το ταξίδι να διαρκέσει 5 μήνες. Ωστόσο το αεροπλάνο χρειάστηκε να παραμείνει στο έδαφος για λόγους συντήρησης και επισκευών αρκετά περισσότερο, ενώ πολλά σκέλη πτήσεων καθυστέρησαν να ξεκινήσουν λόγω καιρικών συνθηκών.

Το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2 σε σχέση με ένα Boeing 747.  Πηγή: Solar Impulse
Το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2 σε σχέση με ένα Boeing 747. Πηγή: Solar Impulse

Το αεροπλάνο ζυγίζει 1,5 τόνους, με άνοιγμα φτερών λίγο μεγαλύτερο από ενός Boeing 747. Τροφοδοτείται από 17.000 ηλιακές κυψέλες και τέσσερις κινητήρες που λειτουργούν με μπαταρίες που φορτίζονται από τον ήλιο.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη