“Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας” είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα δώσει ο καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μούσας, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ώρα 20:00 στο Μπελλώνειο.
Η ομιλία είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιου διεθνούς συνεδρίου αστροφυσικής που θα διεξάγεται στη Σαντορίνη, 7-11 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα όλου του κόσμου καθώς και καταξιωμένων επιστήμονες από την NASA και την ESA.
Σύμφωνα με τη wikipedia:
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.
Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά των Αντικυθήρων το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και πολλοί θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, ανασύρθηκαν και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ. Το1902 ο αρχαιολόγος και τότε διευθυντής του Μουσείου Βαλέριος Στάης πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε έναν οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους.
Ο μηχανισμός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο και έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]