Ομήρου Ιλιάδα – Ραψωδία Ο, 31/3 & 1/4 στο Μπελλώνειο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, που εορτάζεται στις 27 Μαρτίου,  ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) , υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, προσκαλούν τους κατοίκους της Σαντορίνης στο Θεατρικό Αναλόγιο-Παράσταση “Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Ο” που θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά, το Σάββατο 31 Μαρτίου & την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 στις 19:00.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το έργο του πρώτου των Ποιητών, Όμηρο, ερμηνευμένο από την σπουδαία ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη και τον  “πατριάρχη” των κρουστών στην Έλλάδα, Νίκο Τουλιάτο. Μετά την κάθε παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους ηθοποιούς.

Η Ραψωδία Ο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της θεατροποιημένης παρουσίασης των 24 ραψωδιών της Ιλιάδας με τον γενικό τίτλο “Αρχαία κληρονομιά, νέα προοπτική”. Οι ραψωδίες παρουσιάστηκαν σε μια πρωτότυπη σκηνική εκδοχή με αφορμή την ολοκλήρωση της νέας μετάφρασης του κορυφαίου φιλόλογου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Δύο σημαντικοί δημιουργοί, η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη και ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος συμπράττουν παρουσιάζοντας την ραψωδία Όμικρον της Ιλιάδας του Ομήρου σε μία πρωτότυπη προσέγγιση, αυτή του θεατρικού αναλογίου με λόγο, ρυθμό, ήχο, αλλά και αυτοσχεδιασμό, όπου οι δύο καλλιτέχνες χρησιμοποιούν εκτός από τον λόγο, κρουστά όργανα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ο λόγος γίνεται ρυθμός και ο ρυθμός τονίζει και συμπληρώνει το λόγο μεγεθύνοντας και αποκαλύπτοντας τις καταπληκτικές εικόνες που διαμορφώνουν το ποιητικό κείμενο του Ομήρου και η σύγχρονη και άμεση μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Ολόκληρη η Ραψωδία Ο αναφέρεται στις μάχες των Τρώων και Αχαιών στα πλοία. Οι Τρώες, μετά την ανάκαμψη του Έκτορα, που πολλοί τον θεωρούσαν νεκρό, αφού δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τον Αίαντα τον Τελαμώνιο, ενθαρρύνονται και επιτίθενται στα αραγμένα πλοία των Αχαιών. Αβυσσαλέες μάχες εξελίσσονται με αποτέλεσμα πολλοί γενναίοι πολεμιστές και από τα δύο στρατόπεδα να βρουν τον θάνατο. Η μάχη είναι αμφίρροπη και τη μια σιτμή γέρνει προς την πλευρά των αμυνόμενων, ενώ την άλλη προς των επιτιθέμενων. Η περιγραφή του ποιητή στη συγκεκριμένη ραψωδία τελειώνει με το Δία να ωθεί τους Τρώες στα πλοία των Αχαιών με σκοπό να βάλουν την πρώτη φωτιά, ώστε να τη δει και να μπει στη μάχη ο Αχιλλέας. Ξεχωριστό είναι το επεισόδιο της απόπειρας του Τεύκρου, αδερφού του Αίαντα .

Ερμηνεύει η Δήμητρα Χατούπη
Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Σαντορίνη