Σαντορίνη: “Οραματιστές του χθες, Δάσκαλοι του σήμερα”, από το Σάββατο 13/7 στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Παράλληλη έκθεση, στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής

Στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής – BCK 2024 που είναι σε εξέλιξη από τις αρχές Ιουνίου στη Σαντορίνη, οι 6exi Contemporary Ceramics και Sealed Earth Gallery παρουσιάζουν από το Σάββατο 13/7, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας “Δ. Νομικός”, στη Βλυχάδα, τη διπλή ομαδική έκθεση κεραμικής με τίτλο “Οραματιστές του χθες, Δάσκαλοι του σήμερα”.

Το πρώτο σκέλος της έκθεσης έχει θέμα “Η γενιά του 50”, με τη συμμετοχή εννέα εμβληματικών καλλιτεχνών του χώρου της κεραμικής: Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Καρμέλα Ιατροπούλου, Κωνσταντίνος Καρακίτσος, Ελένη Κολαΐτου, Ανδρέας Μάκαρης, Στέλλα Μπακατσή, Μένανδρος Παπαδόπουλος, Νίκος Σκλαβενίτης, Μανούσος Χαλκιαδάκης.

Ελένη Κολαΐτου, Πλακόμορφη γυναίκα και άντρας, Πλακόμορφη γυναίκα και πουλί

Το δεύτερο σκέλος έχει θέμα “Η Ελληνική Κεραμική στο σήμερα”, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της σύγχρονης γενιάς Ελλήνων κεραμιστών: Γιάννης Βλαντωνόπουλος, Λεώνη Γιαγδζόγλου, Γιάννης Ζώης, Μάγκυ Ιωάννου, Χαρούλα Κοροπούλη, Βασιλική Κυριάκη, Χρυσάνθη Λιμπεραίου, Νάνσυ Λειβαθινού, Γιάννης Μαμουτζής, Μάρω Μελένιου, Μαριλένα Μιχοπούλου, Ηλίας Μπουτανιώτης, Σταύρος Περάκης, Γιώργος Ποντίκης, Δήμητρα Σταύρου, Μαρίνα Ταλιαδούρου, Μάρω Θεοδώρου, Θεοδώρα Τσιράκογλου, Βάσω Φράγκου, Ηλίας Χριστόπουλος.

Ηλίας Χριστόπουλος, Σύζευξη ΙΙ

Σκοπός της έκθεσης, την οποία επιμελείται ο Γιώργος Βαβάτσης, είναι να επισημάνει τον σημαντικό ρόλο των Ελλήνων κεραμιστών, που αποτέλεσαν με το έργο και την αφοσίωση τους, σημεία αναφοράς για όλους τους μεταγενέστερους εκφραστές της κεραμικής, διατηρώντας τους δεσμούς της ιδιαίτερης αυτής τέχνης, με τις τάσεις που επικρατούσαν και εν συνεχεία εξελίχθηκαν, σε διεθνές επίπεδο. Είναι χαρακτηριστική η ευαισθησία, η ελληνικότητα αλλά και ο έντονος πειραματισμός στο έργο των ανθρώπων αυτών, που ανέδειξαν τις σύγχρονες πτυχές της κεραμικής, μέσα από την πλούσια παράδοση της Μεσογείου. Πολλοί από τους βασικούς συμμετέχοντες, αποτελούν έως και σήμερα κεντρικούς πυλώνες της εκπαίδευσης, πάνω στην τέχνη της κεραμικής, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του έργου τους για τους νεότερους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προσωπικός τρόπος με τον οποίο, εκπρόσωποι της μεταγενέστερης γενιάς κεραμιστών ερμηνεύουν το έργο και τη διδασκαλία των παλαιότερων, ανοίγοντας νέους δρόμους, συνδυάζοντας τη γνώση του χθες με την πληροφορία και την αμεσότητα της εικόνας του σήμερα. Είκοσι νεότεροι Έλληνες κεραμίστες του σήμερα, με χαρακτηριστική παρουσία στον χώρο, επιλέχθηκαν για να αναδείξουν την παραπάνω εξέλιξη.

Διαφήμιση

Η τρέχουσα έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη τον μοναδικής σπουδαιότητας ρόλο που η
Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής καλείται να προβάλει, την διατήρηση και την εξέλιξη της
ελληνικής κεραμικής στο μέλλον, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η γνώση μεταδίδεται, ερμηνεύεται και εξελίσσεται υπό το προσωπικό πρίσμα του εκάστοτε καλλιτέχνη. Αναδεικνύονται με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία εκείνα που, συνειδητά ή μη, δημιουργούν τους κρίκους της αλυσίδας, που μας δένει με την παράδοση του χθες αλλά και δημιουργεί τους δεσμούς εκείνους που μας κρατούν σε επαφή με τα ρεύματα και τις παγκόσμιες τάσεις του σήμερα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 13/7, ώρα 20:00, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”, στη Βλυχάδα.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 24/8, καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-18:00, με ελεύθερη είσοδο.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη