Στις 22 Οκτωβρίου η εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Οσίου Αβερκίου. Στη Σαντορίνη θεωρείται προστάτης  άγιος του κρασιού, καθώς η εορτή του συμπίπτει χρονικά με το άνοιγμα των βαρελιών, και κάθε χρόνο,  οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στο Εμπορείο.

Ο Όσιος Αβέρκιος έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα. Διετέλεσε επίσκοπος Ιεραπόλεως στην Φρυγία (μεγάλη περιοχή της σημερινής βορειοκεντρικής Τουρκίας). Ονομάστηκε ισαπόστολος, διότι περιόδευσε και κήρυξε όπως και οι κορυφαίοι Απόστολοι του Χριστού. Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 72 χρονών.

Στο βιβλίο του Μάρκου Αβέρκιου Ρούσσου “Σαντορίνη – Ήθη Έθιμα και Παραδόσεις” διαβάζουμε:

” Στις 22 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Αβερκίου, τα αφεντικά πήγαιναν στις κάναβες και σταύρωναν με βασιλικό που έπαιρναν από την εκκλησία, τα βουτσά και τις άφουρες και ψάλλοντας το απολυτίκιο του Αγίου, άνοιγαν τη σφήνα και δοκίμαζαν τα νέα κρασιά. Κατόπιν έστρωναν τραπέζι με κάθε λογής μεζέδες και ιδιαιτέρως ορτύκια και με τις παρέες των έτρωγαν, χόρευαν, και τραγουδούσαν όλη την ημέρα με λύρες και βιολιά και τσαμπούνες. Ήταν μια μέρα γεμάτη κέφι, πιοτό και τραγούδι. Όλοι έπρεπε να γλεντύσουν, να μεθύσουν με τα νέα κρασιά, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να ξεχάσουν τους καημούς και τα βάσανα για να ξαναρχίσουν πάλι τη δουλειά στο αμπέλι, το κλάδεμα το τύλιγμα το λάκισμα και το θειάφισμα μέχρι να ρθει πάλι η νέα βεντέμα….. η μεγάλη αυτή γιορτή της Σαντορίνης”

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Print Friendly, PDF & Email