Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κλείνει φέτος 10 χρόνια και το γιορτάζει! Με θέμα “Άνθρωπος στο Κέντρο”, ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 2023 με προθεσμία υποβολής μέχρι τις 30 Μαΐου 2023, καλώντας παιδιά ηλικίας 4-15 ετών να αποτυπώσουν τον Άνθρωπο και το ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο.
Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες δράσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν χιλιάδες παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικά σχολεία και κέντρα υποδοχής και ένταξης προσφύγων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Στο διαγωνισμό τα παιδιά συμμετέχουν αυτόνομα ή μέσω σχολείων.
Φέτος, πρωταγωνιστής είναι το Ειδώλιο γυναικείας μορφής (περ. 2700-2400/2300 π.Χ.) που παρουσιάζεται στον 1ο όροφο του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση “Κυκλαδική Τέχνη”. H ανθρώπινη μορφή ταξιδεύει στον χρόνο, 5.000 χρόνια πριν, τότε που οι Άνθρωποι δημιούργησαν τα Κυκλαδικά Ειδώλια, μία από τις πιο χαρακτηριστικές απεικονίσεις του Ανθρώπου.
Στον φετινό διαγωνισμό τα παιδιά ζωγραφίζουν τις μεταμορφώσεις του Ανθρώπου μέσα από την ιστορία των πολιτισμών, τα έργα και το περιβάλλον που δημιουργεί.
Σε ποια εποχή ζει; Τι ρούχα φοράει; Από ποια χώρα είναι; Τι κοινωνικό μήνυμα απευθύνει; Άραγε μπορούμε να τον φανταστούμε στο μέλλον; Σε ποιο περιβάλλον θα ζει και τι επάγγελμα θα κάνει;
Τα παιδιά καλούνται να διαλέξουν τα υλικά και τα χρώματα που προτιμούν, να δημιουργήσουν τον δικό τους “Άνθρωπο” και να στείλουν το έργο τους ταχυδρομικά έως τις 30 Μαΐου. Τα έργα όλων των παιδιών θα ενωθούν και θα φτιάξουν έναν ολόκληρο κόσμο με επίκεντρο τον Άνθρωπο.
Το πρότυπο και η δήλωση συμμετοχής είναι διαθέσιμα εδώ.
Κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα είναι φέτος οι:
- Ελένη Γερουλάνου – Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και Ιδρυτικό μέλος του Library4all
- Πυγμαλίων Δαδακαρίδης – Ηθοποιός
- Χαρά Μαραντίδου – Εικαστικός, Designer και Αρχιτέκτονας
- Αντώνης Παπαθεοδούλου – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
- Πάνος Χριστοδούλου – Διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
- Victoria Hislop – Συγγραφέας
Την περίοδο 23-29 Σεπτεμβρίου 2023, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), θα παρουσιάσει έκθεση με επιλεγμένα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στον παιδικό διαγωνισμό, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, όλα τα έργα των παιδιών θα αναρτηθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα kidscontest.cycladic.gr, κάνοντας την έκθεση προσβάσιμη σε όλους και από παντού.
Δραστηριότητες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του διαγωνισμού
Η ψηφιακή πλατφόρμα kidscontest.cycladic.gr δεν είναι μόνο ο διαγωνισμός: Τα παιδιά μπορούν να περιηγούνται σε αυτήν όλο τον χρόνο και κάθε μήνα να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες για το σπίτι, για το σχολείο και με περιεχόμενο ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά ΑμεΑ.
– Ενότητα “ΜΑΘΑΙΝΩ”
Το εκπαιδευτικό υλικό της ενότητας ΜΑΘΑΙΝΩ απευθύνεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς και αναφέρεται στον Κυκλαδικό Πολιτισμό που γεννήθηκε στις Κυκλάδες πριν από 5.000 χρόνια. Δημιουργήθηκε για να φέρει τα παιδιά κοντά στη ζωή και την τέχνη που άνθισε στις Κυκλάδες, στα μικρά αυτά νησιά του Αιγαίου, την 3η χιλιετία π.Χ. Εδώ τα παιδιά μαθαίνουν, ψάχνουν, συζητούν και παίζουν, στο σχολείο ή στο σπίτι, με αφορμή θέματα που αφορούν την Ιστορία, την Τέχνη και τον κόσμο που μας περιβάλλει.
– Ενότητα “ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ”
Στην ενότητα αυτή, κάθε μήνα αποκαλύπτονται νέες δραστηριότητες για το σπίτι και το σχολείο! Με αφορμή τα αντικείμενα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δημιουργήθηκαν καλλιτεχνικές δραστηριότητες με έμφαση στη δημιουργική διαδικασία και την αλληλεπίδραση των παιδιών με διαφορετικά υλικά και τεχνικές.
Τα Home Activities με τα video των δραστηριοτήτων, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών και 7-10 ετών.
Η Τέχνη για Όλους περιλαμβάνει δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διαφορετικές ομάδες παιδιών. Απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς ή σε εκπαιδευτικούς τυπικής εκπαίδευσης που στην τάξη τους έχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, σε εκπαιδευτικούς σε τμήματα ένταξης, σε συνοδούς παράλληλης στήριξης, σε γονείς, και γενικά σε όλους όσους θέλουν να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους με το παιδί.