Παρακολούθηση ηφαιστείου Σαντορίνης και ποντικοί

Επανήλθε σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός συνεχούς παρακολούθησης της ροής του διοξειδίου από το έδαφος και της θερμοκρασίας εδάφους, στην κορυφή της Νέας Καμένης.

Ο σταθμός αυτός, που το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) διατηρεί σε λειτουργία από το 1994, και έχει υποστεί πλήθος επισκευές, ανανεώσεις και αναβαθμίσεις, με τελευταία αυτή του 2012, παρουσίαζε το τελευταίο διάστημα περιοδική αστάθεια τόσο στις μετρήσεις  όσο και στη μετάδοση των δεδομένων στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή του Παρατηρητηρίου του ΙΜΠΗΣ, που φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός.

Όπως μας αποκάλυψε ο ηφαιστειολόγος Δρ Γιώργης Βουγιουκαλάκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο ηφαίστειο, με στόχο τον εντοπισμό των αίτιων του προβλήματος, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα ήταν η επιλογή ενός μεγαλόσωμου ποντικού να κατοικίσει μέσα στον κλωβό του σταθμού, διαταράσσοντας τις θέσεις των αισθητήρων και αποσυνδέοντας ορισμένους από αυτούς.

Το πρόβλημα λύθηκε, και από την προηγούμενη εβδομάδα ο σταθμός μεταδίδει ξανά όλο το φάσμα του πλήθους των τιμών που καταγράφει.

Η εκτίμηση των διακυμάνσεων της ροής του διοξειδίου από το έδαφος των ηφαιστείων απαιτεί να καταγράφονται μαζί με την τιμή της ροής και πλήθος μετεωρολογικά στοιχεία, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία αέρα και εδάφους, η φορά και η ταχύτητα του ανέμου, η βαρομετρική πίεση, κ.α. Παρατίθεται ένα ενδεικτικό διάγραμμα της προβολής ορισμένων από αυτά τα στοιχεία, που καταγράφηκαν για ένα εικοσιτετράωρο (11/11/14) στο σταθμό της Καμένης.

Kameni-CO2-2014

Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο πεδίο διακύμανσης που έχει οριστεί ως “κατάσταση ηρεμίας” του ηφαιστείου, στην κατάσταση δηλαδή που επανήλθε το ηφαίστειο μετά την περίοδο ανησυχίας του 2011-2012.

Σημείωση σύνταξης:
Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ Γιώργη Βουγιουκαλάκη για τις πληροφορίες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του σταθμού καταγραφής ροής του διοξειδίου από το έδαφος και της θερμοκρασίας εδάφους, στην κορυφή της Νέας Καμένης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη