Παρέμβαση Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το όριο συναλλαγών με μετρητά σε απομονωμένα νησιά

epimelitirio_kykladon_150x150Την εξαίρεση των μικρών νησιών των Κυκλάδων που δε διαθέτουν τραπεζικό κατάστημα από το όριο των 500 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά, με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ζητά με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κο Χάρη Θεοχάρη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κος Γιάννης Ρούσσος.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή του αναφέρει:

“Σε συνέχεια του από 21 Φεβρουαρίου 2014 ερωτήματός μας το οποία σας αποστείλαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμαστε στο θέμα που αφορά στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σύμφωνα με τον οποίο οι δαπάνες άνω των 500 € εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών. Όπως σας είχαμε ενημερώσει μέσω του ερωτήματος που σας υποβάλλαμε, στο Νομό Κυκλάδων δεν υπάρχουν τραπεζικά καταστήματα σε έντεκα από τα 24 κατοικημένα νησιά του. Τα νησιά αυτά είναι:

Ανάφη, Σίκινος, Θηρασιά, Κίμωλος, Σχοινούσα, ∆ονούσα, Κουφονήσια, Κύθνος, Ηρακλειά και Φολέγανδρος.

Επιπλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα αυθημερόν μετάβασης σε σχετικά κοντινά νησιά που διαθέτουν τραπεζικά καταστήματα, αλλά ακόμα και αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, θα ήταν δαπανηρή και χρονοβόρα. Όπως ίσως γνωρίζετε, το ακτοπλοϊκό είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το νομό μας, με τα παραπάνω αναφερθέντα νησιά να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα απομόνωσης, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Παρακαλούμε θερμά όπως εξετάσετε το συντομότερο δυνατόν το θέμα και την εξαίρεση αυτών των νησιών από τη συγκεκριμένη διάταξη, με αύξηση του ορίου συναλλαγών με μετρητά σε ένα αποδεκτό και λογικό επίπεδο άνω των 3.000 €, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοί τους.

Πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα κατανοητό από μέρους σας ότι η εφαρμογή τέτοιων ορίων
συναλλαγών σε νησιωτικούς νομούς που χαρακτηρίζονται από μεγάλη διασπορά και
ανυπέρβλητες δυσκολίες μετάβασης, δυσχεραίνει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, είναι προφανές ότι κατά παρέκκλιση των αρχών του Συντάγματος, για άλλη μια φορά η κεντρική διοίκηση δεν έλαβε υπόψη της την αρχή της νησιωτικότητας, (άρθρο 101 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία «ο νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιώτικων περιοχών».

Τέλος, ως προς τη λογική εφαρμογής ολοένα και περισσότερο σκληρών μέτρων από το Υπουργείο σας που αφενός δεν περιορίζουν την ήδη απειλητική για τις επιχειρήσεις γραφειοκρατία, αφετέρου αφαιρούν συνεχώς εισόδημα και αγοραστική δύναμη από τον ιδιωτικό τομέα, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι διευρύνουν την ανισότητα σε βάρος των νησιωτικών περιοχών και ιδιαίτερα των μικρότερων νησιών.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη