Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παρέμβαση για παράταση αντικατάστασης ΦΗΜ και διασύνδεσης POS

Να δοθεί παράταση για την εφαρμογή του μέτρου αντικατάστασης των φορολογικών μηχανισμών και της διασύνδεσης τους με POS, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, ζητά το Επιμελητήριο Κυκλάδων με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Πρόερδος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος παραθέτει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε νησιά των Κυκλάδων, ενώ στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία για την απόσυρση των Ειδικών Αφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) και των απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), διαπιστώνοντας την αδυναμία της αγοράς να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

“Ο επιχειρηματικός κόσμος τόσο των Κυκλάδων όσο και όλης της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία ασφυκτικά πιεστική κατάσταση, γεμάτος ερωτηματικά καθώς εκπνέει η προθεσμία για την απόσυρση των Ειδικών Αφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) και των απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ). Οι μέχρι τώρα παρατάσεις, που καλώς δόθηκαν, φαίνεται πως δεν επαρκούν για την  εύρυθμη μετάβαση στις πολλαπλές και δαπανηρές μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τις επιχειρήσεις μέλη μας. 

Ιδιαίτερα στο νομό μας οι συνθήκες πίεσης δεν διαφοροποιήθηκαν, τουναντίον με την ένταση της εποχικότητας στην λειτουργία των επιχειρήσεων σε πλήρη έκταση στα νησιά μας, διαπιστώνουμε την αδυναμία πλέον της αγοράς να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. 

Το έλλειμμα τεχνικών (οι υφιστάμενοι επαγγελματίες του κλάδου δεν επαρκούν και δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα) σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαιτούμενων νέων πιστοποιημένων μηχανισμών που παρατηρείται στην αγορά, προμηνύουν τη δυσκολία διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στο επόμενο δεκαήμερο. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στο χώρο της εστίασης καθώς δεν υπάρχουν στην αγορά οι νέου τύπου μηχανισμοί ΦΗΜΑΣ-εστιατορίων.

Ακόμα και σήμερα το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να υποστηρίξει την αγορά καθώς δεν υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα νέων συσκευών POS που να διασυνδέονται με τις ταμειακές μηχανές και ταμειακές με λογισμικό ERP. 

Επιπρόσθετα να ληφθεί υπόψη πως για τα περισσότερα κυκλαδονήσια η κάκιστη έως ανύπαρκτη διαδικτυακή κάλυψη σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά πολλά από τα μέλη μας, αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα στην εφαρμογή τέτοιων ψηφιακών μεταρρυθμίσεων. Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής με τον όγκο συναλλαγών που θα πρέπει να διαχειριστούν;

Δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία δύσκολη πραγματικότητα την οποία γνωρίζουμε και μεταφέρουμε με κάθε τρόπο καλώντας και το υπουργείο να την κατανοήσει και να λάβει υπόψη ειδικά όταν εφαρμόζει τέτοια οριζόντια μέτρα. Υπάρχουν ποικίλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, γι’ αυτό ως Επιμελητήριο Κυκλάδων κρίνουμε απαραίτητη και συντασσόμαστε υπέρ κάθε απόφασης παράτασης του μέτρου αντικατάστασης των φορολογικών μηχανισμών και της διασύνδεσης τους με POS, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ θεωρούμε αυτονόητο τον μη καταλογισμό εξοντωτικών προστίμων ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που η εφαρμογή δεν έχει αποδεδειγμένα επιτευχθεί από υπαιτιότητα των επιχειρήσεων. Ευελπιστούμε για την άμεση ικανοποίηση του εύλογου αιτήματος που θα αποσυμπιέσει έστω και λίγο την αγορά”.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη