Παρέμβαση Ξ.Ε.Ε. στην Υπουργό Εργασίας για τις υπό ψήφιση εργασιακές ρυθμίσεις

Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απέστειλε ο Προέδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα ξενοδοχεία εάν ψηφισθούν όπως προτείνονται συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορά σε εργασιακά θέματα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής

Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Στο σχέδιο νόμου με τίτλο “Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου, λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρία και άλλες διατάξεις”, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εργατική νομοθεσία, οι οποίες θα προκαλέσουν προβλήματα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που επικρατούν σ’ αυτές.

Αναφερόμαστε στο άρθρο 38, που προβλέπει την καταχώρηση στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” της υπερωριακής απασχόλησης και της υπερεργασίας πριν την έναρξη πραγματοποίησής της, καταργώντας το Ειδικό Βιβλίο υπερωριών. Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι ειδικά σε κλάδους εποχικής απασχόλησης όπως ο τουρισμός και ο επισιτισμός, κρίνεται αναγκαία η ρύθμιση λόγω των αδήλωτων ωρών υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Ο συντάκτης της ρύθμισης προφανώς αγνοεί τις συνθήκες λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στην ανάγκη επί 24ωρου βάσεως να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό πελατών λόγω ανατροπής του προγραμματισμού (καθυστέρηση αφίξεων, πρόωρη αναχώρηση, διαφοροποίηση αριθμού πελατών, παροχή γευμάτων, διακοπές νερού, ηλεκτρισμού κ.ο.κ.).

[adning id="140783"]

Αυτά τα απρόσμενα γεγονότα, που είναι συχνότατα και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν πριν την έναρξη πραγματοποίησης της υπερωρίας, απαιτούν μια δέουσα ευελιξία εκ μέρους των αρμοδίων αρχών, ώστε να μην αντιμετωπίζονται οι συνεπείς επιχειρηματίες ως παραβάτες λόγω αντικειμενικής αδυναμίας άμεσης καταχώρησης της υπερωριακής εργασίας στο σύστημα. Λαμβανομένου υπόψη ότι το λογιστήριο μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο και ότι οι μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν εξωτερικό συνεργάτη λογιστή για αυτές τις εργασίες, προτείνουμε να καταχωρείται στο σύστημα η υπερωρία την επομένη εργάσιμη ημέρα. Αν κρίνετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να δηλώνεται αυτοστιγμεί, σ’ αυτή την περίπτωση ένα e-mail ή φαξ θα μπορούσε να υποκαταστήσει προσωρινά την καταχώρηση μέχρι την επίσημη εγγραφή στο σύστημα.

Στο άρθρο 40 που ρυθμίζει τα της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, προβλέπεται η υποχρέωση είτε σαρωμένου εντύπου υπογεγραμμένου από εργοδότη και εργαζόμενο είτε εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι συνήθως οι εργαζόμενοι στις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αποχωρούν οικειοθελώς χωρίς να ενημερώνουν την επιχείρηση, αλλά και η πρόβλεψη του εξωδίκου δεν είναι εύκολη υπόθεση για τα παραθεριστικά ξενοδοχεία, που είναι διεσπαρμένα σε όλη την Ελλάδα μακριά από αστικά κέντρα, δεδομένου ότι η επίδοση πρέπει να γίνει εντός 2 ημερών και να αναζητηθεί δικηγόρος και δικαστικός επιμελητής. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να συνεχίσει να δηλώνεται η οικειοθελής αποχώρηση από τον εργοδότη με την υποχρέωσή του να αναρτά στο σύστημα τον αριθμό της συστημένης επιστολής, που έχει αποστείλει στη δηλωμένη κατοικία του εργαζόμενου.

Με την πεποίθηση ότι πρέπει να προστατευθούν οι συνεπείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές από εμπόδια που δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους και να αποτραπεί η άδικη μεταπήδησή τους στο καθεστώς της παραβατικότητας, σας καταθέτουμε τις παραπάνω προτάσεις μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη