“Παρών” δηλώνει ο Ηλίας Μαμαλάκης στην πρωτοβουλία για το Έτος Γαστρονομίας

Ένθερμος υποστηρικτής της Σαντορίνης και των παραδοσιακών της προϊόντων για περισσότερο από μία δεκαετία, ο Ηλίας Μαμαλάκης συμμετείχε χθες (16/1) στην εκδήλωση που έγινε στη Αθήνα για το “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη”, μίλησε για τις γευστικές εμπειρίες του στο νησί και δήλωσε συμπαραστάτης στην πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Σαντορίνης ως γαστρονομικός προορισμός. Αναλυτικά η ομιλία του είχε ως εξής:

“Δεν ξέρω εάν έχετε ακούσει την έκφραση coup de foudre, που σημαίνει κεραυνοβόλος έρωτας. Ναι είναι αλήθεια ότι υπάρχει και είναι αυτό που έπαθα όταν πριν δέκα χρόνια για πρώτη φορά πάτησα το πόδι μου σχεδόν αξημέρωτα στη Σαντορίνη. Είχα ακούσει τα χίλια μύρια, για βαθιές μαύρες θάλασσες, για γκρεμούς και άνυδρη γη. Για ιστορία που ξεπερνούσε τα 4000 χρόνια και για καλά λευκά κρασιά γεμάτα οξύτητες και αρώματα.

Σαν το μισότυφλο κουτάβι τριγύρισα το νησί και ακούμπησα τη γη, τους ανθρώπους, μύρισα τον αέρα και κάθε βήμα μου με έκανε να αγαπάω τούτη τη γη. Δεν ξέρω εάν είμαι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος που θα μιλήσει για το γαστρονομικό μέλλον της Σαντορίνης μια και έχω μια σοβινιστική σχέση μαζί της και μια ιδιοτέλεια. Ποτέ δεν έφαγα άσχημα στη Σαντορίνη από τη πιο μικρή ταβέρνα μέχρι τα μεγαλόσχημα εστιατόρια των Φηρών και της Οίας.

Ήρθε όμως τώρα η στιγμή να εξαργυρώσει το νησί την ιστορία αιώνων και να μετατρέψει την κακοτυχία της ηφαιστειογενούς περιοχής σε καλή τύχη και προνόμιο. Ναι εδώ ο περιηγητής δεν έρχεται απλά και μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, έρχεται για το τοπίο, έρχεται για τη μαγική Καλντέρα, αυτό το κύπελλο το γεμάτο θάλασσα που τα καλοκαιρινά απογεύματα βουτάει μέσα του ο ήλιος.  Πρέπει τον επισκέπτη της Σαντορίνης να τον κρατήσουμε εδώ για πάνω από μια εβδομάδα γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα στη Σαντορίνη που δεν προλαβαίνει να τα δει ο περιηγητής. Την καρδιά του οικισμού στο Εμπορειό, το κρασοχώρι της Φοινικιάς, την πανέμορφη Θηρασιά και όσο εάν κουραστείς μέσα στη μέρα ή τη νύκτα λίγο πριν την ανάπαυλα χρειάζεσαι μια μπουκιά φαγάκι.

Και εδώ έρχεται σήμερα ο Δήμος της Σαντορίνης να ενισχύσει μια κίνηση που ήδη υπάρχει από χρόνια. Μια κίνηση που αφορά την ενίσχυση της κουζίνας των εστιατορίων της Σαντορίνης και μια προβολή των τοπικών προϊόντων. Είτε το θέλουμε είτε όχι η Σαντορίνη είναι το νησί που περισσότερο από όλα τα νησιά της Ελλάδος εστιάτορες και επιχειρηματίες του τουρισμού συνεργάστηκαν στενά για την προβολή της κουζίνας και του κρασιού της Σαντορίνης.  Υπάρχουν άνθρωποι που κατανάλωσαν ώρες και ώρες χωρίς ανταμοιβή για να προωθήσουν την ιδέα της υψηλής εστίασης στα εστιατόρια του νησιού.

Η Σαντορίνη αυτή καθεαυτή έχει να δείξει μια σειρά από προϊόντα τα οποία δεν μπορεί να απαρνηθεί κανένας εστιάτορας. Τη βελούδινη φάβα μαγειρεμένη με λάδι και κρεμμύδι, την πιπεράτη κάπαρη που φυτρώνει χωρίς φροντίδα στα βράχια του νησιού, την ολόγλυκη άσπρη μελιτζάνα που κάνει παρέα με βασιλικούς και πάνω απ’ όλα το Σαντορινιό ντοματάκι που κάθε ένα κρύβει τη γεύση από μερικά κιλά ντομάτες άλλης περιοχής. Τα άσπρα αλειφώδη τυριά της, την τσιλαδιά με φρέσκα ψάρια, τους ντοματοκεφτέδες, τα ζυμαρικά με πελτέ σαντορινιάς ντομάτας, τα μελιτίνια.

Ορίζεται λοιπόν από το Δήμο Σαντορίνης το 2013 έτος γαστρονομίας. Χαιρόμαστε που το ακούμε και δεν αρκούμεθα εκδηλώνοντας τη χαρά, αλλά στεκόμαστε συμπαραστάτες και εθελοντές της κίνησης. Να είναι σίγουροι όλοι οι φορείς που φροντίζουν για την ανάπτυξη της γαστρονομίας της Σαντορίνης ότι όλοι εμείς που αγαπάμε το νησί από μακριά ή από κοντά με ανιδιοτέλεια, αλλά και μεγάλη χαρά θα βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Καλή επιτυχία στο καινούργιο σχέδιο του Δήμου Σαντορίνης!”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη