20.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρουσίαση του ιστορικού αρχείου της Σαντορίνης, την Παρασκευή στο Μπελλώνειο

Share

Ο καθηγητής Χρήστος Λούκος

Συνολική παρουσίαση του Ιστορικού Αρχειακού Υλικού του Δήμου Θήρας που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, ώρα 18:00, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, σε μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση.

Η καταγραφή και ταξινόμηση του ιστορικού αρχειακού υλικού έχει ξεκινήσει από το 2014 και γίνεται από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες με την καθοδήγηση και εποπτεία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστου Λούκου.

Το ιστορικό αρχειακό υλικό που ταξινομείται αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία της Σαντορίνης. Μέσα από τα αρχεία αυτά θα μπορέσει κανείς να γνωρίσει τους κατοίκους παλαιότερων εποχών και τις ασχολίες τους, τον τρόπο ζωής αλλά και σημαντικά στοιχεία παλαιότερων εποχών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μέχρι στιγμής τα αρχεί περιλαμβάνουν: απογραφές κατοίκων ανά οικογένεια, εκλογικούς καταλόγους, δημοτολόγια, ετήσιες γενικές εκθέσεις δημάρχων, κτηματικούς καταλόγους, βιβλίο αστυνομικών ελέγχων διαβατηρίων, στρατολογικούς ελέγχους καθώς και οτιδήποτε άλλο έχει βρεθεί σε κοινοτικά καταστήματα, πολιτιστικούς συλλόγους και αφορά τον δημόσιο βίο.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να βρεθεί και να ταξινομηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλου) του ιστορικού αρχειακού υλικού του Δήμου Θήρας. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Θήρας καλεί και πάλι όλους τους πολίτες της Σαντορίνης αφενός να βοηθήσουν στην περαιτέρω εύρεσή του με οποιαδήποτε πληροφορία που πιθανώς να έχουν για το πού μπορεί να βρίσκεται και αφετέρου να προσφέρουν τα δικά τους αρχεία για καταγραφή/ταξινόμηση.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη