Παρουσιάστηκε το αρχιτεκτονικό προσχέδιο για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Για πραγματοποίηση ενός προσωπικού του ονείρου, την μετατροπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε ένα τοπόσημο της πόλης της Αθήνας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε (15/2) κατά την παρουσίαση της μελέτης για την επέκταση και αναβάθμιση του Μουσείου.

Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία παρέμβαση η οποία πληροί τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί εξ αρχής: “Πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για να εκθέσουμε τα σπουδαία εκθέματα μιας από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως, καθώς σήμερα εκθέτουμε λιγότερο του 10% αυτών που έχουμε στις αποθήκες μας. Πώς, ταυτόχρονα, θα φέρουμε το Μουσείο πιο κοντά στην Πατησίων, πιο κοντά στην πόλη. Και πώς δεν θα ανταγωνιστούμε το υφιστάμενο κτήριο και θα σεβαστούμε την διακριτή του ιστορικότητα”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Το αρχιτεκτονικό προσχέδιο των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Τομπάζη, που επιλέχθηκαν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εμπλουτίζει το υπάρχον εμβληματικό κτήριο του 19ου αιώνα με 20.000 τμ., επεκτείνοντας την βάση του έως τον δρόμο και δημιουργώντας δύο υπόσκαφους εκθεσιακούς χώρους.

Αντίστοιχα, πάνω από τους δύο αυτούς ορόφους δημιουργούνται κυκλικά και προσβάσιμα από όλες τις πλευρές, πράσινα μονοπάτια, με αναφορές ρομαντισμού που αντανακλούν την υπάρχουσα τοπογραφία του ιστορικού κτηρίου των Λούντβιχ Λάνγκε και Ερνστ Τσίλερ.

Τα νέα κτήρια, κατασκευασμένα από βιώσιμα, ντόπια υλικά, θα συνδέονται με το υπάρχον κτήριο σε ένα αρμονικό σύνολο που θα ισορροπεί μεταξύ παλιού και νέου, χωρίς να ανταγωνίζεται την υφιστάμενη αρχιτεκτονική.

“Ο πρώτος στόχος ήταν περισσότεροι και καλύτεροι χώροι. Ο δεύτερος και πιο δύσκολος, ήταν να δημιουργήσουμε ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ μουσείου και πόλεως” είπε ο αρχιτέκτονας Ντέηβιντ Τσίπερφιλντ.

 

Τα ενοποιημένα κτήρια και ο γενικότερος σχεδιασμός, θα “συνομιλεί” με τα άλλα εμβληματικά κτήρια της περιοχής, όπως του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, στου οποίου τα κτήρια δεν θα επεκταθεί το μουσείο, και με το “Ακροπόλ” – χωρίς να γίνει υπόγεια σύνδεση όπως αρχικά προβλεπόταν.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη είπε μεταξύ άλλων ότι η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και προβάλλει την εθνική διάσταση του Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. “Δημιουργούμε ένα μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η επιλογή των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Τομπάζη, μετά από κλειστό διαγωνισμό, έγινε από επταμελή διεθνή πολυεπιστημονική επιτροπή που αξιολόγησε τις δέκα προτάσεις που υπέβαλαν οι συμπράξεις ελληνικών και ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ Ανδρέας Κούρκουλας και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη