Θέματα υγείας: Περί αρθρίτιδας…

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Σήμερα, 12 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα. Πρόκειται για μία ομάδα νοσημάτων από την οποία πάσχει πολύς κόσμος και είναι αιτία σημαντικού βαθμού αναπηρίας.

Όπως λέει η λέξη (ό,τι τελειώνει σε –ίτις, δηλώνει φλεγμονή) είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις που δημιουργεί πόνο και περιορισμό στην κίνηση. Ο χόνδρος που καλύπτει την επιφάνεια του οστού στο σημείο της άρθρωσης, φθείρεται, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους και αυτό προκαλεί τον πόνο και την δυσχέρεια κίνησης. Οι αιτίες  είναι πολλές και φθάνουν περίπου τις 100! Οι συνηθέστερες όμως είναι κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, κάποιοι τραυματισμοί, πρώιμη φθορά ή λοιμώξεις. Εάν το αίτιο που θα προκαλέσει την αρθρίτιδα δεν αντιμετωπισθεί, το πρόβλημα γίνεται χρόνιο, προκαλώντας την γνωστή μας οστεοαρθρίτιδα.

Πιο συχνή είναι η φθορά σε ισχία, γόνατα ή δάκτυλα και παράγοντες για αυξημένη φθορά, αποτελούν το αυξημένο βάρος, τραυματισμός της άρθρωσης και καταπόνηση αρθρώσεων από ενασχόληση με έντονη άθληση όπως το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ,το μπαλέτο κλπ. Εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες και στην Αμερική αφορά 1 στους 7 Αμερικανούς.

[adning id="140783"]


Η διάγνωση γίνεται συνήθως με μια καλή κλινική εξέταση, αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις. Επίσης μπορεί να γίνει και λήψη υγρού από την πάσχουσα άρθρωση.

Προφανώς η αντιμετώπιση συνίσταται σε θεραπεία της αιτίας και πολύ συχνά υπάρχη σημαντική βελτίωση, χωρίς φαρμακευτική αγωγή με αλλαγή του τρόπου ζωής, ασκήσεις, φυσικοθεραπείες και απώλεια βάρους. Επίσης συζητήστε με τον γιατρό σας για θέματα διατροφής αλλά και χρήση διαφόρων τοπικών αλοιφών, χρήση διαφόρων συμπληρωμάτων όπως γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν διάφορα φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη, η ναπροξένη και η ιβουπροφαίνη. Σε επόμενο στάδιο έχουμε βιολογικά φάρμακα (πρόσφατο μεγάλο βήμα στην θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας), κορτικοστεροειδή, COX-2 και ανοσοκατασταλτικά.

Τέλος υπάρχει και το χειρουργείο, σε περιπτώσεις με μεγάλες φθορές όπου μόνη λύση είναι η αντικατάσταση της άρθρωσης ή και η έγχυση τεχνητού υποκατάστατου του υγρού που υπάρχει φυσιολογικά στην άρθρωση και μειώνει τις τριβές.

Σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη αντιμετώπιση θα την πάρετε από τον ειδικό ιατρό, ορθοπεδικό ή ρευματολόγο. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του και φροντίστε τις αρθρώσεις σας ώστε να μην γίνει η φθορά τους χρόνιο νόσημα.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη