14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θέματα υγείας: Περί εμβολίων (β’ μέρος)

Share

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Συνεχίζουμε σήμερα την προσπάθεια ενημέρωσης γύρω από τα εμβόλια, για να μην υπάρχουν μύθοι, οι οποίοι φοβίζουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται “ξεχασμένα” νοσήματα.

Μύθος: Τα εμβόλια περιέχουν αλουμίνιο και αυτό είναι βλαπτικό στην υγεία μας, ιδίως στα παιδιά

Αλήθεια: Πράγματι περιέχεται μικρή ποσότητα αλουμινίου που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης. Η συνολική ποσότητα όμως που παίρνει ένα βρέφος σε 6 μήνες από τα εμβόλια είναι περίπου 4 mg, ενώ από το μητρικό γάλα παίρνει 6 mg και από το αγελάδος 40 mg. Σκεφτείτε όσον αφορά τους ενηλίκους πως μέσω των αντιόξινων δισκίων παίρνουμε ημερήσια 1000 φορές περισσότερο αλουμίνιο από όσο περιέχει ένα εμβόλιο.

Μύθος: Κάποια εμβόλια, μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό

Αλήθεια: Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και έρευνες για το θέμα, και αφορά κυρίως το εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα). Η μελέτη πάνω στην οποία στηρίχτηκαν όλες αυτές οι διαδόσεις έγινε το 1998, σε μόλις 12 παιδιά, αριθμός εξαιρετικά μικρός για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, μελέτη που αποσύρθηκε αργότερα καθώς ετέθη και θέμα συμφερόντων του συγγραφέα από τον ισχυρισμό αυτό.

[adning id="140783"]


Μύθος: Τα εμβόλια προκαλούν πολύ σοβαρές παρενέργειες

Αλήθεια: Οι προκαλούμενες συνήθεις παρενέργειες είναι άνευ σημασίας, όπως μία σκληρία στην περιοχή εμβολιασμού ή ήπια πυρετική κίνηση, ανησυχία και υπνηλία για ένα με δύο 24ωρα. Σοβαρές παρενέργειες (μία περίπτωση σε 1.000.000 εμβολιασμούς) προκαλούνται συνήθως από αλλεργία ή υπερευαισθησία στα συστατικά του εμβολίου και βέβαια είναι πολύ ποιο σπάνιες από την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, αν το άτομο νοσήσει από την νόσο, από την οποία το εμβόλιο προσπαθεί να το προστατέψει.

Μύθος: Η μεγάλη προώθηση των εμβολίων προκαλείται από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρίες, λόγω κέρδους

Αλήθεια: Το μεγάλο κέρδος από τους εμβολιασμούς είναι της κοινωνίας πρωτίστως. Η πρόληψη επιδημιών και συνεπώς θανάτων από διάφορα νοσήματα είναι τόσο σημαντικός που έχει υπολογιστεί πως για κάθε μία μονάδα χρήματος που ξοδεύεται, κερδίζεται από την κοινωνία και το κράτος 3 έως και 10 μονάδες! Σκεφτείτε πως από μελέτη του 2014 στις ΗΠΑ, βρέθηκε πως σε 20 χρόνια πρόλαβαν 732.000 θανάτους, 322.000.000 νοσήσεις και 21.000.000 νοσηλείες.

Μύθος: Δεν χρειάζεται εμβολιασμό ένα παιδί γιατί εμβολιάζονται τα άλλα

Αλήθεια: Πράγματι εάν το 95% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, αυτό προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τους υπολοίπους. Αν όμως με την νοοτροπία του εφησυχασμού, το ποσοστό αυτό πέσει, όπως πρόσφατα έγινε με την ιλαρά, θα αρχίσουν πάλι μικρές ή μεγαλύτερες επιδημίες από νοσήματα ξεχασμένα και έτσι το μη εμβολιασμένο άτομο θα κινδυνέψει πάρα πολύ να προσβληθεί.

Μύθος: Είναι καλύτερα να περιμένω να μεγαλώσει το παιδί μου πριν το εμβολιάσω

Αλήθεια: Τα ευάλωτα άτομα από τα λοιμώδη νοσήματα είναι τα κάτω του έτους και έτσι χρειάζεται να γίνεται ο εμβολιασμός στις συνιστώμενες περιόδους της ζωής τους και σύμφωνα με τα προγράμματα εμβολιασμών που υπάρχουν. Τα πολύ μικρά νεογνά θα πρέπει να προστατεύονται με μητρικό θηλασμό και τον εμβολιασμό των ενηλίκων που τα πλησιάζουν ώστε να δημιουργείται ένα τοίχος προστασίας γύρω τους.

Αυτά με το μεγάλο θέμα των εμβολιασμών και τους μύθους γύρω από αυτούς. Ελπίζω να σκεφτείτε καλά όσοι είστε ενάντια και να μιλήσετε πολύ με διάφορους ειδικούς ιατρούς για τις αποφάσεις σας.

Να ευχηθώ σε όλους σας Καλές Γιορτές με χαρούμενα και υγιή Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2018!

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι Καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη