Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*
Με αφορμή το ότι τον τελευταίο καιρό έχω ακούσει για αρκετά περιστατικά έρπητος ζωστήρος στο νησί μας, επανέρχομαι σε ένα θέμα που είχαμε μάλλον συζητήσει και παλαιότερα.
Ειναι η πιο συνηθισμένη λοίμωξη του νευρικού συστήματος και ονομάζεται ζωστήρας, γιατί συνήθως εμφανίζεται με την μορφή ενός εξανθήματος σαν φυσαλίδες που μοιάζει να “ζώνει” ένα τμήμα του θώρακα (συνήθως). Οφείλεται σε έναν ιό, που είναι ο ίδιος που προκαλεί την ανεμοβλογιά, οπότε όσοι την έχουν στο παρελθόν εμφανίσει, μπορεί κάποια στιγμή στην ζωή τους να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα, που οφείλεται σε “ξύπνημα” του ιού αυτού, ο οποίος έμεινε σε “νάρκωση” σε ορισμένα κύτταρα του νευρικού μας δικτύου. Η πιθανότητα εμφάνισης του, είναι από 10 έως 25%, γι’ αυτό και δεν είναι σπάνια η εκδήλωσή του.
Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο έντονος πόνος που μοιάζει με κάψιμο όταν εμφανίζεται αυτό το φυσαλιδώδες εξάνθημα, που ξεκινά αρκετά πριν την εμφάνισή του και συνεχίζει και μετά το πέρας του. Να σημειωθεί πως αν δεν υπάρξει έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση ή και παρά το ότι θα γίνουν τα πρέποντα, ο πόνος αυτός μπορεί να είναι πάρα πολύ έντονος και να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια μετά την προσβολή (μεθερπητική νευραλγία). Η αναζωπύρωση του ιού, συνήθως λόγω πτώσης της άμυνας του οργανισμού, είναι η πιθανή αιτία εμφάνισης της νόσου. Η εκδήλωση του έρπητα, συνήθως σε ηλικίες άνω των 50 ετών ή σε περιόδους έντονου στρες ή άλλης νόσου και κυρίως σοβαρών χρόνιων νοσημάτων (μεταμοσχευμένοι, σε λευχαιμία, άτομα υπό χημειοθεραπεία ή άτομα με AIDS) ενισχύει την θεωρία αυτή.
Η νόσος δεν είναι μεταδοτική, ειδικά σε όσους στο παρελθόν είχαν νοσήσει από ανεμοβλογιά. Για τους ουδέποτε νοσήσαντες όμως, ίσως μπορεί να εμφανιστεί ανεμοβλογιά και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία με τον γιατρό που αντιμετωπίζει το περιστατικό.
Η αντιμετώπιση της νόσου, αφού εκδηλωθεί, γίνεται με αναλγητικά για τον πόνο, με αντισταμινικά για την φαγούρα, πιθανώς με αντιβιοτικά για δευτεροπαθείς λοιμώξεις και κυρίως με αντιικά για την καταπολέμηση του ιού. Όλα αυτά έχει μεγάλη σημασία να χορηγούνται το δυνατόν συντομότερα. Ανεξήγητη ευαισθησία στο δέρμα, ακόμα και με το άγγιγμα των ρούχων είναι ύποπτο σημείο και πρέπει να αναφέρεται αμέσως στον γιατρό σας.
Προσφάτως έχει κυκλοφορήσει και κατάλληλο εμβόλιο, το οποίο πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, μπορεί να σας απαλλάξει από την πιθανότητα προσβολής σας από την πολύ επώδυνη αυτή νόσο.
* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι Καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης
[adning id="140783"]